Biće sunca u kriglama

Piše: MILENA BEČEJAC

U Zrenjaninu su ove nedelje veseli dani. Što zbog piva koje se toči i pije, što zbog raznovrsnog programa – za svakog po nešto, što zbog opuštenosti zbog koje nam se čini da je septembar daleko…
Krenuli su i pozivari, utorak je bio nekako kišovit i hladan, nije baš da se pije pivo, ali biće sunca. Bićemo veseli, a posle ćemo videti koliko će nas sve to koštati. A neće biti malo.
Radovali smo se ovih dana i zbog uspeha naših sportista u Riju. Zrenjaninski sportisti Ivana Španović, Maja Ognjenović, Jovana Brakočević, Slobodan Nikić koje je sportski put odveo u druge gradove, i Davor Štefanek, Subotičanin, koga je sport jedno vreme vezao za grad na Begeju, pa ga zato mnogi od nas smatraju sugrađaninom. U utorak, Davor je bio u Zrenjaninu, družio se sa nama uz Farkaševu riblju čorbu. I, uopšte, živeli smo ovih dana, putem malih ekrana, u Riju, na Olimpijadi, navijali, sekirali, aplaudirali, medalje proslavljali uz vatromet.
Kada su naše odbojkašice pobedom dobile šansu na se nađu u finalu, začula sam aplauz na ulici. Aplauz kakav dobijaju umetnici posle završene pozorišne predstave, dobrog koncerta. Onaj aplauz koji vas podiže, i učini da vam taj dan bude lep.
Dani su nam sve češće bez sunca, i dok se još nismo osvestili, leto je otišlo, otišlo… Sada nastaju pripreme za jesen, pa za zimu, i tako u krug.
Razgovarala sam sa jednim od brojnih zrenjaninskih taksista. Kažu neki da ih ima 400, drugi da ih je znatno više. Priča koju smo čuli, ali koju ne bi trebalo da zaboravimo. Ljudi su ostajali bez posla, pa su mnogi, poput mog sagovornika, osnovno zanimanje zamenili za drugo. Naravno, radiće za „Dane piva”. Nije želeo da kaže u koliko su veselom stanju putnici koje vozi.
Ovaj čovek najviše misli na to kako će spremiti sinčića koji kreće u prvi razred osnovne škole. Već je dao 7.500 za udžbenike. Onda stižu sveske, bojice, olovke… Treba tu kupiti štošta potrebnog. Grad je za prvačiće, već po tradiciji, obezbedio školske torbe – rančeve, i pribor. Sve ostalo valja kupiti. Posebno veliki izdaci očekuju one koji imaju starije đake i studente.