BILJANA TOMIĆ DOBITNICA OKTOBARSKE NAGRADE SEČNJA

Posvećenost daje rezultate

Biljana i Zlatomir Tomić, bračni par iz Jarkovca, uspešno se bave pčelarstvom i daju značajan doprinos razvoju ove plemenite delatnosti. Na pčelinjaku sa 650 društava poslovima rukovodi Zlatomir, dok je Biljana zadužena za slatki deo – med i najrazličitije proizvode od njega. Pored toga, Biljana je zadužena i za predstavljanje porodičnog poljoprivrednog gazdinstva na manifestacijama i sajmovima širom zemlje i regiona, na kojima redovno osvaja medalje i pehare. To su priznanja i za kvalitet proizvoda, ali i za veliki rad i trud koji stoje iza toga.
Samo ove godine je osvojila 24 medalje, od čega 18 zlatnih – između ostalog, na Novosadskom sajmu, zatim u Tuzli – u konkurenciji 20 evropskih zemalja i Australije, u Tetovu. Potvrda kvaliteta u vidu tri medalje, stigla je i od Naučnog instituta za veterinarstvo. Na Međunarodnom sajmu hrane u Beogradu, Tomići su svoje proizvode izlagali na štandu Ministarstva poljoprivrede.
I pored svih poslova vezanih za pčelarstvo Biljana je, sa idejom da se poboljša položaj žena na selu i zaštite njihovi pravni i ekonomski interesi, osnovala udruženje „Moja ravnica”, čiji je predsednik. Udruženje sačinjavaju žene iz naselja u opštini Sečanj, od kojih su neke nosioci poljoprivrednog gazdinstva, preduzetnice, penzionerke.
B. Š.

Opširnije u štampanom izdanju