BIVŠI NACISTIČKI LOGOR „AUŠVIC-BIRKENAU“: Mesto i vreme koji se ne mogu poreći

Zaposleni u listu „Zrenjanin“ sredinom januara posetili su povodom Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta i sprečavanje genocida u budućnosti (27. januar) bivši koncentracioni logor, sada Muzej „Aušvic-Birkenau“, koji se nalazi u Poljskoj. Na mestu gde su nacisti ubili pre milion Jevreja, Jugoslovena, Rusa, Mađara, Italijana, Francuza i političkih protivnika iz cele Evrope razgovarali smo sa upravom muzeja, raspitivali se o izložbi posvećenoj žrtvama iz Jugoslavije. Tamo smo saznali da takve postavke u Bloku 17, gde je ranije bila izložena zajedno sa postavkom posvećenoj žrtvama iz Austrije, nema.

Po povratku u Zrenjanin pitali smo nekoliko relevantnih institucija u Srbiji zašto je postavka uklonjena.

-Posle raspada SFRJ, Hrvatska i Slovenija su 2005. godine zatražile podelu prostora u „Jugoslovenskom paviljonu“ (koji je ostao zajednički za sve bivše republike i nakon raspada Jugoslavije) i pokrenuli su inicijativu pred Državnim muzejom „Aušvic-Birkenau“ u Poljskoj. Takođe, zatražili su uklanjanje izložbe koju je, na zahtev Državnog muzeja „Aušvic – Birkenau“, organizovalo Ministarstvo kulture Republike Srbije u saradnji sa Muzejom istorije Jugoslavije 2008. godine. Jugoslovenski izložbeni prostor zatim je zatvoren 2009. godine – odgovorili su nam nadležni iz Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Iz pomenutog ministarstva navode da su 29. juna 2011. godine sazvali prvi konsultativni sastanak svih bivših jugoslovenskih republika o statusu izložbenog prostora bivše SFRJ u Državnom muzeju „Aušvic-Birkenau“. Učesnici iz svih republika bivše SFRJ izrazili su volju da izložbeni prostor u okviru Paviljona 17 ipak ne treba da se podeli već da se pripremi zajednička stalna postavka, ali i da se osnuje međudržavna radna grupa.

Radna grupa je oformiljena, procenjeno je koliko novca treba da bi se izložba ponovo postavila (procenu troškova izvršio je austrijski Nacionalni fond za žrtve nacional-socijalizma). Još samo da bivše jugoslovenske republike dogovore ko će ili koliko platiti. A dok se dogovore oni koji treba da se dogovore, list „Zrenjanin“ svojim čitaocima prenosi utiske svojih zaposlenih.

FOTO: Žolti Varga 

 

DSC_0127_retouched

DSC_0105_retouched

DSC_0084_retouched

DSC_0047_retouched

DSC_0039

DSC_0026_retouched

DSC_0018_retouched

DSC_0012_retouched

DSC_0338_retouched

DSC_0329_retouched

DSC_0214_retouched

DSC_0178_retouched

 

DSC_0165_retouched

DSC_0162_retouched
DSC_0134_retouched

FOTO: Jovan Njegović Drndak 

ausvic jovan njegovic drndak _7_

ausvic jovan njegovic drndak _6_

ausvic jovan njegovic drndak _5_

ausvic jovan njegovic drndak _4_

ausvic jovan njegovic drndak _3_

ausvic jovan njegovic drndak _2_

ausvic jovan njegovic drndak _1_

ausvic jovan njegovic drndak _20_

ausvic jovan njegovic drndak _19_

ausvic jovan njegovic drndak _18_

ausvic jovan njegovic drndak _17_

ausvic jovan njegovic drndak _16_

ausvic jovan njegovic drndak _15_ ausvic jovan njegovic drndak _14_

ausvic jovan njegovic drndak _13_

ausvic jovan njegovic drndak _11_

ausvic jovan njegovic drndak _10_

ausvic jovan njegovic drndak _9_

ausvic jovan njegovic drndak _8_

Zahvaljujemo Ambasadi Poljske u Beogradu„Jovanović grupi“„Gomexu“, Jevrejskoj opštini u Zrenjaninu i državnom sekretaru dr Ivanu Bošnjaku na pomoći na našem putu i boravku u Poljskoj, kao i Miroslavu Ganobisu, koji nam je dopustio da fotografišemo i predmete iz „logora smrti“ koji se nalaze u njegovoj ličnoj kolekciji i na pomoći u poseti značajnih spomenika u Ošvjenćimu.