BOGOJAVLJENSKO PLIVANJE U GRADU NA BEGEJU ODRŽANO NA JEZERU KOD KULTURNOG CENTRA PRED BROJNIM SUGRAĐANIMA

Časni krst u ruci Nemanje Marića

Čestitam svima koji su ušli u vodu i hvala svima koji su došli da nas podrže. Voda je zaista bila jako hladna i nije bilo lako ući u nju i zaplivati. Svako ko je ušao je pobednik. Ovaj dan ću posebno pamtiti, mnogo mi znači što sam prvi doplivao do krsta. Učestvovaću na ovoj lepoj manifestaciji dokle god budem mogao – rekao je Nemanja Marić, mladić iz Zrenjanina koji je u nedelju, 19. januara, na praznik Bogojavljenja, prvi doplivao do Časnog krsta na jezeru kod Kulturnog centra.
Učešće u ovogodišnjem, dvanaestom plivanju za Časni krst uzelo je 39 učesnika. Pored Zrenjaninaca, takmičari su došli i iz Farkaždina, Tomaševca, Ečke, Taraša, Žablja, Banatskog Despotovca, Pančeva, Novog Sada i Novog Miloševa. Plivala je i jedna devojka, Zrenjaninka, Tatjana Rešković.
Prisustvo sugrađana bilo je masovno kao i svake godine – nekoliko hiljada njih bodrilo je plivače i pokazalo interesovanje za ovaj tradicionalni običaj.
Organizatori su Srpska pravoslavna crkvena opština Zrenjanin – Hram Svetog arhangela Mihaila (Ruska crkva), Grad Zrenjanin i Kulturni centar.
M. Malbaški

Opširnije u štampanom izdanju