DO MAJA ZRENJANINSKE ULICE BIĆE BOLJE OSVETLJENE, REKONSTRUKCIJA SLEDI I U SVIM SELIMA

Novih 8.400 svetiljki – do 70 odsto uštede energije

Ugovoreni posao košta 380 miliona dinara. Ušteda za Grad biće velika, i u pogledu potrošnje energije i samog održavanja

Grad Zrenjanin kreće u veliki poduhvat rekonstrukcije javne rasvete, kako u samom gradskom jezgru, tako i u 22 sela, a planirano je da se posao završi do kraja maja. Šta nam predstoji u nekoliko narednih meseci, govori Elvira Rošival Hanđa, odgovorni inženjer za javno osvetljenje i objekte u Javnom preduzeću za urbanizam, koja je prvu studiju o rekonstrukciji javne rasvete na teritoriji tadašnje opštine Zrenjanin uradila još 2002. godine, među prvima u srpskim lokalnim samoupravama.
– Radiće se rekonstrukcija rasvete u gradu i 22 sela, tako što će biti zamenjene živine svetiljke natrijumovim, a osim toga iz trafo-
stanica biće izmešteni i uređaji za upravljanje rasvetom. Ugovoreni posao košta 380 miliona dinara. Ušteda za grad biće velika i u pogledu potrošnje energije i samog održavanja, koje je krajnje jednostavno. Uradiće se 358 komandnih ormara, koji će se izmestiti iz trafo- stanica. To će omogućiti i izmenu u regulaciji režima rasvete, jer će se napon posle 22 sata smanjiti, pa ponovo posle ponoći, da bi se u 5 ujutro vratio na pun kapacitet. Tako će se ostvariti dodatne uštede – napominje Rošival Hanđa, uz napomenu da će uštede u odnosu na postojeće stanje biti od 60 do 70 posto.
Ona precizira da je natrijumova svetiljka mnogo jeftinija, lakša za zamenu i održavanje i daleko bolje probija maglu od LED svetiljki. Prepoznatljiva je po tome što daje žutu svetlost.
L. Z.

Opširnije u štampanom izdanju