BOJAN MIJATOV, DIREKTOR JU „SPORTSKI OBJEKTI” O PLANOVIMA ZA NAREDNU GODINU

Kristalna dvorana dobila dozvolu

  • Najveća prepreka za dobijanje upotrebne dozvole je sistem za grejanje i hlađenje koji nije bio kompletiran. Ove godine je posao završila „Inter klima” – navodi Mijatov

Iako je u zrenjaninskoj novoj hali sportova, popularnoj Kristalnoj dvorani, prva utakmica odigrana još 2009. godine, tek 18. decembra ove godine dobijena je upotrebna dozvola za ovaj sportski objekat. Hala Medison, koja je izgrađena 1961. godine, još uvek nema taj dokument.
Bojan Mijatov, direktor Javne ustanove „Sportski objekti”, objašnjava da su do sada obe hale funkcionisale uz privremene upotrebne dozvole koje se izdaju na godinu dana. O tome, kao i o planovima za narednu godinu, razgovarali smo sa čelnikom ove ustanove.
Zbog čega je Kristalna dvorana tek ovih dana dobila upotrebnu dozvolu?
– Najveća prepreka za dobijanje upotrebne dozvole je sistem za grejanje i hlađenje koji nije bio kompletiran. Ove godine je posao završila firma „Inter klima”, tako su se, uz sve ostalo što je usklađeno sa projektantskom dokumentacijom, stekli uslovi i upotrebna dozvola je stigla. Očistili smo i podesili kotlove, pa očekujemo stabilno funkcionisanje sistema za grejanje i hlađenje. Razmišljamo i o sanaciji parketa u novoj hali, jer podloga, koja je postavljena pre osam godina, nije namenjena da se svakodnevno haba i koristi. Nov parket bi trebalo da bude postavljen do 2019. godine kada će Zrenjanin biti domaćin grupne faze prvenstva Evrope u košarci za žene.
Šta je najvažnije da se uradi u Medisonu?
– Upotrebnu dozvolu ne možemo da dobijemo bez dorade protivpožarnog elaborata za unutrašnjost objekta. Mi pripremamo potrebne ateste i dokumentaciju, ali iako se radi o projektu izvedenog stanja, ima poslova koji će nas možda ograničavati da brže rešimo problem. Osim toga, ove godine je postavljen nov parket, završena unutrašnja fasada i molerski radovi. Ovih dana su postavljene teleskopske tribine na kojima ima mesta za 108 gledalaca. U planu je i povezivanje solarnih kolektora na Medisonu sa kotlovima nove hale, što treba da doprinese smanjenju izdataka za grejanje.
Koji su još poslovi planirani za ovu godinu?
– To je izgradnja moderne tartan atletske staze na Gradskom stadionu. Projekat je gotov, čeka se da Pokrajina u januaru raspiše konkurs, grad će aplicirati za sredstva. Tako će naši atletičari imati bolje uslove za trening, a kada bude postavljena i rasveta na stadionu, moći ćemo da budemo domaćini velikih međunarodnih atletskih i fudbalskih takmičenja. Planiramo i popravku krova Doma borilačkih sportova, rekonstrukciju dve trećine cevovoda na otvorenom bazenu, pripremamo i projekat za bušenje bunara, a sve sa ciljem da smanjimo utrošak vode na bazenu.
Da li je predviđeno i saniranje fudbalskog terena?
– Teren je u lošem stanju jer svojevremeno drenaža nije kvalitetno urađena, ali nemamo novca za postavljanje nove podloge. Moguće je jedino da tokom narednog leta, kada je pauza u fudbalskim ligama, zamenimo travu na najoštećenijim delovima, a to je oko 300 kvadratnih metara terena.
Koliko iznosi budžet JU „Sportski objekti”?
– Za 2017. godinu opredeljeno nam je 107 miliona dinara, koliko je potrebno za plate, stalne troškove i tekuće održavanje. U Ustanovi radi 60 stalno zaposlenih i 10 na određeno vreme. Za 2018. godinu planiran budžet je 109 miliona dinara. Trudimo se da smanjimo rashode, pa smo bazen opremili aparaturom koja ne dozvoljava prekomerno trošenje energije i obnovili smo baterije setova u novoj hali. Ako, na primer, temperaturu na bazenu umanjimo samo za jedan stepen, uštedimo od 350.000 do pola miliona dinara mesečno.
Kako se raspodeljuje i na šta se troši ušteđeni novac?
– Preusmeravamo ga na opremanje i uređenje objekata. Kupili smo i mašinu za pranje podova u halama sportova koja štedi vreme i novac. Želimo da sve objekte održavamo u redu, da popravimo i saniramo sve što možemo, ali mnogo zavisi i od korisnika koji takođe treba da vode računa i da čuvaju objekte koje koriste.

  • GRAD POMAŽE
    – Veliku zahvalnost dugujemo Gradu Zrenjaninu i gradonačelniku Čedomiru Janjiću. Oni podržavaju naše i ideje, kao i realizaciju projekta za poboljšanje infrastrukture i uslova za bavljenje sportom u Zrenjaninu – ističe Mijatov.
  • NA PET TERENA – 250 SPORTISTA
    – Nedeljno oko 5000 sportista trenira na bazenu, u halama, salama i na terenima kojima upravljaju „Sportski objekti”. Trudimo se da svima izađemo u susret i da im obezbedimo termine. U Medisonu u isto vreme, na pet terena, može da trenira od 200 do 250 sportista – naglašava naš sagovornik.

B. MANDIĆ