BOJANA MOMČILOV, MENADŽERKA KOMUNIKACIJA I DRUŠTVENO ODGOVORNOG POSLOVANJA

U „Mlekoproduktu” su jednake šanse za sve

Uovdašnjoj mlekari je zaposleno blizu 300 radnika, među kojima je približno jednak broj žena i muškaraca. U menadžmentu ovog kolektiva blagu prednost odnose dame. Na čelu firme je sedam pripadnica lepšeg i trojica predstavnika jačeg pola. U „Mlekoproduktu” i u celoj „Savencia grupi” naglašavaju da žene i muškarci imaju ravnopravan tretman, od materijalne naknade, preko prava na poziciju, do privilegija i napredovanja u karijeri.
Nedavno je ova zrenjaninska firma dobila priznanje za rodno najsenzitivniju kompaniju u državi koje dodeljuje Udruženje poslovnih žena Srbije. Bojana Momčilov, menadžerka komunikacija u toj firmi, primila je priznanje.
– Naše strateško opredeljenje i poslovna politika vezani su za principe društvene odgovornosti, a rodna ravnopravnost i pružanje jednakih šansi važan su deo tih principa. Zato nam ta nagrada posebno znači, jer potvrđuje da to radimo na najbolji mogući način – ističe Bojana Momčilov.
Ona je naglasila da „Mlekoprodukt” podržava i ohrabruje žene sa kojima sarađuje, a bave se poljoprivrednom proizvodnjom i stočarstvom. Naša sagovornica ističe da se u celoj „Savencia grupi” ljudi ne zapošljavaju po rodnom ili nacionalnom „ključu”.


– Podstičemo napredovanja i profesionlano usavršavanje, kao i lični razvoj svakog pojedinca kroz obuke i praksu u zemlji i inostranstvu. Pratimo želje zaposlenih, svako ima mogućnost da napreduje u okviru kompanije ili grupe „Savencia”. Mi smo preduzeće sa dugom tradicijom i od osnivanja poslujemo u mulikulturalnoj srednini, gde se pažljiv odnos prema individualnim razlikama podrazumeva – rekla je Momčilov.
Ona je i primer kako je moguće izgraditi poziciju i profesionalnu karijeru u „Mlekoproduktu” gde je počela da radi pre deceniju i po, baš kada je postao deo „Savencia grupe”.
– Pozicija prevodioca za francuski jezik omogućila mi je da se detaljno upoznam sa vizijom i svim segmentima poslovanja. U jednom periodu sam imala priliku da radim u timu za „Zonu Balkan” i tako stekla nove poslovne veštine. U tom procesu, kompanija me je podržavala kroz redovne i kvalitetne obuke i edukacije – kaže naša sagovornica.
Bojana Momčilov naglašava da je u jednom trenutku izrazila želju da karijeru nastavi baveći se komunikacijama i društveno odgovornim poslovanjem. I vrlo brzo se našla u toj ulozi.
– Danas mi ovo radno mesto omogućava da budem član odbora direktora „Mlekoprodukta”, da samostalno preduzimam i vodim projekte kao što je „Biser Nutri Akademija #Pozitiv Food” i razvijam društveno odgovorno poslovanje u svim sektorima: od otkupa mleka, preko proizvodnje i pakovanja, pa do prodaje. U tom smislu, zaista sam se našla na radnom mestu koje me ispunjava, jer radim posao svesna da on služi i opštoj dobrobiti zajednice u kojoj poslujemo. Pritom, imala sam sreću da se nađem u kompaniji koja zaista pruža podršku zaposlenima da se razvijaju, uče i napreduju – zaključila je Bojana Momčilov.
M. Bečejac