BOTOŠ: Deca farbala i birala najlepše šareno jaje

Preškolci i đaci nižih razreda Osnovne škole „Prvi oktobar“ u Botošu već skoro deceniju i po ukrašavaju jaja za vaskršnju izložbu. Do prošle godine to je bilo u prostorijama Udruženja penzionera i invalida, a biralo se i najlepše jaje. Zbog pandemije korona virusa izložba prošle godine nije održana, ali su za ovaj Vaskrs radovi devojčica i dečaka prikazani na internoj izložbi u školi. Najlepše ukrašena jaja ovoga puta izabrala su sama deca, uz  simbolične nagrade za najkreativnije. Sve je to održano uz poštovanje epidemioloških mera.

Najlepše jaje u vrtiću oslikala je Ekatarina Elena Sremac. Najmaštovitija u prvom razredu je bila Dunja Kozlovački, a u drugom razredu Lena Magda. Nagradu za najlepše vaskršnje jaje u trećem razredu dobila je Maša Tornjanski, a  jedini dečak među nagrađenima je Jovan Marinković iz četvrtog razreda.

– Radim u vrtiću već 30 godina. Sarađujemo sa Udruženjem „Vredne ruke“ i predsednicom Ksenijom Grujići . Čak ni prošle godine nisam prekinula tradiciju iako nismo išli u vrtić. Preko Vajber grupe sam zamolila roditelje da deca išaraju jaja. Oni su to slikali, fotografije su okačili na Vajber grupu. Mi smo to lajkovali i izabrali smo najlepše jaje. Ove godine 21predškolac je učestvovao na takmičenju i bili su zbog toga srećni, nasmejani i maštoviti – kaže vaspitačica Dragana Viskup.

– Decu smo podelili u dve grupe – jedna grupa je glasala za jaja koja su ukrasila deca iz druge grupe i obrnuto. Niko nije znao koje je čije jaje. Jaja su bila obeležena brojevima. Za mene je važno da deca znaju šta je Vaskrs, zašto se obeležava, pričali smo o običajima kod nas – ističe Dragana Viskup.

Idejni tvorci manifestacije su žene iz Udruženja „Vredne ruke“.

– I ove  godine obezbedile smo nagrade za decu. Mi smo lane dobile sredstva za ovu izložbu, ali kako ona nije bila održana, novac smo  sačuvali i sada ga iskoristili za nagrade. Deca koja su oslikala najlepša uskršnja jaja dobila su diplomu i čokoladu, a od ostalog novca koji nam je pretekao kupili smo slatkiše za svu decu koja su učestvovala u pripremi ove izložbe – kaže Ksenija Grujić, predsednica Udruženja. – Deca su i ove godine bila izuzetno kreativna. Ja svake godine mislim da sam videla sve moguće načina ukrašavanja jaja, ali me deca na kraju uvek  iznenade. Mogu da kažem da su jaja predivna i da dečja mašta nema granice – navodi Ksenija Grujić.

M. Bečejac

Foto: Udruženje „Vredne ruke“