BRIGA O ELEKTRONSKOM OTPADU UZ SLOGAN „UKLjUČI SE, RECIKLIRAJ!“: Nabavljena oprema, uskoro inicijative, edukacije i aplikacija

Pilot akcijom sakupljanja, transporta i odlaganja elektronskog i električnog otpada početkom sledeće godine započeće kampanja koja za zadatak ima podizanje svesti o značaju upravljanja njime. Projekat „Cirkularno inovativne i otporne gradske laboratorije u regionu Adrion“ (CIRCLE), čiji je cilj unapređenje znanja o praktičnoj održivosti principa cirkularne ekonomije, sprovodi Regionalni centar za razvoj (RCR) Banat. Sa realizacijom se krenulo februara prošle godine, a završetak je planiran za jul naredne.

VIŠI NIVO REŠAVANjA PROBLEMA
– Prelazak sa linearne na cirkularnu ekonomiju izuzetno je težak proces, ali u ovom trenutku je neizbežan. Preduslov za uspešnost Projekta je da do korisnika dođe informacija da stari televizor, računar, veš mašina ili šporet ne smeju biti ostavljeni pored kontejnera sa ostalim komunalnim otpadom – ističe Irena Živković, direktorka RCR Banat.
Prema njenim rečima, dugoročno podizanje svesti u oblasti upravljanja elektronskim otpadom su krucijalni pravci razvoja aktivnosti. Polazna tačka i preduslov za ostvarivanje dobrih rezultata bilo je uspostavljanje cirkularne laboratorije u oblasti upravljanja elektronskim otpadom na teritoriji Zrenjanina.
Nakon toga, dogovorom se došlo do odluke o nabavci opreme koja je najpotrebnija. U pitanju su, kaže, kombi vozilo za transport otpada, pet velikih i pet manjih kontejnera, čija je ukupna vrednost blizu 50 hiljada evra.
Memorandumima koji su potpisani sa JKP „Čistoća i zelenilo“ i ovlašćenim operaterom „Eko-metal“ iz Vrdnika u rad virtuelne cirkulatorne laboratorije uključeni svi relevantni činioci. Otpad će skupljati „Čistoća“ i kasnije ga predati firmi „Eko-metal“ koja će dalje upravljati njime. U pilot projekat biće uključene osnovne i srednje škole na teritoriji Grada, Tehnički fakultet „Mihajlo Pupin“ i Viša tehnička škola, kažu iz RCR Banat.
Zrenjanin je, objašnjava Živković, jedan od retkih gradova u kojima je problem rešavanja elektronskog otpada podignut na ovaj nivo. Najavljuje da je u toku izrada mobilne aplikacije putem koje će biti omogućeno prijavljivanje i odlaganje otpada za pravna lica na teritoriji Grada.

EDUKACIJOM DO ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE
Kako kaže Nemanja Milinković, direktor JKP „Čistoća i zelenilo“, ovaj Projekat pokazaće kolike su količine elektronskog i električnog otpada, jer nemaju pouzdanih informacija o tome. Sigurno je, kaže, da se trenutno ne odlaže adekvatno i da to više nije prihvatljivo.
Gradonačelnik Simo Salapura istakao je da je ovaj korak nastavak akcija koje Grad sprovodi kada je u pitanju zaštita životne sredine.
– Ovo tržište beleži veliki rast, a posledice su velike količine elektronskog otpada. Sa RCR Banat i JKP „Čistoća i zelenilo“ utvrdili smo dinamiku kojom ćemo rešavati problem upravljanja njime – kaže Salapura.
Dodaje da će do kraja godine krenuti realizacija pilot projekta u koji će biti uključena javna preduzeća i ustanove. Već od sledeće godine deo njega biće i ostale ustanove i institucije.
– Mislim da je ovo pravi način da kroz edukaciju doprinesmo zaštiti životne sredine. Nacrtom budžeta za sledeću godinu takođe ćemo se baviti ekologijom. Ona je u našoj zemlji jedna od glavnih tema, u tom smislu i ovaj Projekat doprinosi realizaciji aktivnosti koje se tiču zaštite životne sredine – zaključuje gradonačelnik.
Projekat „CIRCLE“ finansira Evropska Unija u okviru Interreg Jadransko – Jonskog programa saradnje 2014-2020. (ADRION) zajedno sa 15 institucija i osam evropskih država. Ukupna vrednost je 1.862.020 evra.
J. Šormaz