BUKA, NEHIGIJENA, PROBLEMI SA STRUJOM – NEKI SU OD PROBLEMA U MZ „MALA AMERIKA”

Nedostatak kvoruma otežava rad Saveta
Nebezbedna, zapuštena i stara zgrada Mesne zajednice „Mala Amerika” , iako pod zaštitom države, jedan je od prvih i očiglednijih problema u dugačkom nizu. Činjenica da kvorum potreban za rad često nedostaje, prvo je mesto spoticanja. Sedište mesne zajednice nema ispravne kvake, protivpožarnu zaštitu, komplet za prvu pomoć, puno je vlage a struja je na teritoriji čitavog naselja u izuzetno lošem stanju. Nažalost, nevolje se tu ne završavaju. Ljudi se žale na nepodnošljivu buku koju pravi „Žitorpodukt”, na pse lutalice, nepažljive bicikliste i smeće na jezeru, na suvo granje i trulo drveće svuda po kraju…
– Na dopise koje šaljemo „Čistoći” i Gradskoj upravi odgovore ne dobijamo već dugo vremena. Iz električnog stuba, odnosno u prostoru kojim je bandera ograđena radi zaštite, izraslo je drvo koje preti da poremeti rad svetiljke. Nijedna gradska institucija koja bi mogla biti nadležna, nije nam povodom ovog problema izašla u susret. Za popucale zidove i obrušene tavanice, građani krive alternativni šljunčani put između dva jezera čija je dalja sudbina nepoznata – kaže Nada Radišić, predsednica Saveta Mesne zajednice „Mala Amerika”. Za saradnju sa Gradskom upravom kaže da je teška, prvenstveno zbog nedostatka novca, ali ih to neće sprečiti da zahteve za rešavanjem problema šalju i ubuduće.
Ipak, da situacija nije baš toliko beznadežna, govori i povratna informacija iz JP „Direkcija za izgradnju i uređenje grada”, gde su im obećali sredstva za rekonstrukciju elektromreže i pomoć pri sanaciji zgrade mesne zajednice, dok je Grad obezbedio sredstva za uređenje fasade.
– Međutim, i pored toga, ostaje obilje problema. Sva dečija igrališta su zapuštena i zarđala, a čini se da je i podloga na kojoj se nalaze neodgovarajuća. Problem nasipa iz pravca ulice Đorđa Stratimirovića koji vodi prema pruzi, počeo je da se rešava, ali je taj deo i dalje u vodi i blatu, neosvetljen. Problem je i kanalizacija kod zgrade Suda gde se pri većim padavinama voda izliva po trotoaru, Plankova bašta koja nakon kopanja „Gradske toplane” nije dovedena u pređašnje stanje, srednje jezero je obraslo trskom, a Jezero 3 prepuno je smeća – upućuje na brojne probleme predsednica Saveta MZ „Mala Amerika” i podseća da ni okolnost oko mosta na suvom nije razrešena, te da, iako trenutno nebezbedan, predstavlja omiljeni simbol naselja.
Nada Radišić ukazuje još i da omladina, koja se u letnjem periodu skuplja kod Spomenika, u parku Čokliget, ostavlja taj prostor i njegovu okolinu u gotovo zaraznim nehigijenskim uslovima.
– U okviru participativnog budžetiranja, izglasan je projekat koji podrazumeva urbani mobilijar i prateću opremu oko jezera 3, a na rešavanje ostalih problema u „Maloj Americi” , kako stvari stoje, moraće još da se čeka – završava priču o naselju Mala Amerika naša sagovornica.

Ljiljana Đurić