„CARSKA BAŠTA”: Otvoren novi pogon

Ištvan Pastor, predsednik Skupštine AP Vojvodine i predsednik Saveza vojvođanskih Mađara presecanjem vrpce pustio je u rad pogon za pakovanje i preradu povrća i pakovanje voća poznate kompanije Carska bašta”, na lokaliciji na kraju ulice Тihomira Ostojiuća.

Vrednost savremenog objekta, u koji je ugrađena italijanska i holandska oprema je tri miliona evra. Vlada Republike Mađarske je, posredstvom fondacija Prosperitati”, bespovratno donirala oko milion i 200, a OTP banka finansirala je projekat kreditom od milion i 800 hiljada evra. U pogonu radi oko 15 radnika.

Glavni proizvod pogona je sveža savremeno konfekcionirana mrkva, a maksimalani kapacitet za njenu preradu je 10 tona na sat. Za sada se u organizaciji Carske bašte”, na širem području Zrenjanina na 330 hektara proizvede oko 25.000 tona mrkve.

 

 

Po rečima Đule Madarasa, osnivača Carske bašte” i direktora Tibora Molnara otvaranje ovog pogona lišilo je povrtare svih briga vezanih za preradu i plasman. To potvrđuju i Erne Čokoš iz Mužlje i Ervin i Jožef Bakoš iz Lukinog Sela. Čikoš je veliki proizvođač mrkve, a familija Bakoš – kupusnjača, brokolija i belog luka.

Na svečanosti, kojoj su prisustvovali i zamenik gradonačelnika Zrenjanina, diplomati Republike Mađarske, aktivisti SVM, predstavnici fondacije Prosperitati” i direktor OTP banke Nemanja Vuković, mađarsku himnu otpevala je Marta Ronto, a numeru na citri izveo je stari Leleh Andraš.

M. S-n.

Foto: J.D.Njegović