Četiri boje i Mali most

Piše: Milena Bečejac

Vraćajući se sa događaja u nedelju, prilično skomolela od vrućine, krenula sam da vidim kako izgleda foto maraton. Njegov naslov je zanimljiv, „Četiri boje”. Kolege sa foto aparatima razmilele su se po trgu, po glavnoj ulici, sporednim ulicama, Peskari, i gde sve još, i fotkali zanimljive detalje. Tibora Arvu sam zatekla na Trgu, i baš su u tom momentu stigli odocneli gosti iz Leskovca. Fino jedno druženje zaljubljenika u fotografiju.
Četiri boje. Ne znam tačno koliko ima boja, ali Mali most pod dekorativnom rasvetom izgleda lepo. Možda malo kitnjasto. I, uopšte, grad, odnosno njegov uži deo, lepo izgleda noću.
Mali most najstariji je most u gradu. Podignut je 1904. godine na mestu drvenog mosta, i spaja najstroži centar Zrenjanina sa četvrti nazvanom „Mala Amerika”. Po izgradnji, ovaj most i Veliki gvozdeni most punih šest decenija činiće jednu vezu između delova grada na suprotnim obalama Begeja. Njegovo okruženje čini najinteresantniju arhitektonsku celinu starog gradskog jezgra. Most je sredinom osamdesetih godina ostao bez reke, kada je regulacijom Begeja ovde stvoreno jezero, ali je most ostao jedan od simbola Zrenjanina.
Istoričari beleže da je posle katastrofalnog požara 1807. godine, podignut drveni most između centra grada i gradske četvrti koja se tada tek formirala – „Male Amerike”. Bio je podešen tako da se njegov srednji deo mogao otvarati prilikom prolaska većih brodova. Sedamdesetih godina devetnaestog veka javile su se prve ideje da se dva centralna gradska drvena mosta zamene gvozdenim. Novi most je sagrađen i predat na upotrebu u proleće 1904. godine. Poslednja značajna rekonstrukcija je, kako beleže hroničari, bila 1999. godine. Zeleni most, noću diskretno dekorativno osvetljen, uz Reformatsku crkvu, Palatu suda i nekadašnju Trgovačku akademiju. Tu je i vodoskok, tu su labud, patke, lepo uređeno šetalište koje, nažalost, često bude na meti vandala. Sada na njemu ima i katanaca kao simbola ljubavi.
Sada je Mali most zasijao uoči „Dana piva” bojama duge, recimo. A kada pređete most, i nastavite, recimo, ulicom Zmaj Jovinom, polako tonete u ulični mrak. Javna rasveta je u većini ulica skromna, a negde je uopšte i nema.
Gradski kontrasti.  Pa, u zdravlje i na ovim, 32. „Danima piva”. I uživajte. Ali laste su otiše u lepše, tople krajeve…