Concerte de Colinde, colindul un obicei frumos,tradițional

Colindele, completează atmosfera de bucurie și sărbătoare

Concertul de Colinde, organizat de Asociaţia pentru Artă şi Cultură Românească „Vichentie Petrovici Bocăluţ”, împreună cu Fundația „Protopop Traian Oprea” din Vârșeț, Centrul Artei Populare din Nicolinț, S.C.A. „Luceafărul” din Vârșeț, Fundația „Cotărița cu mirazuri” din Torac și Biserica Ortodoxă Română din Seleuș, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Dr. Daniil Stoenescu, Episcopul Daciei Felix și inițiatorul Protopopiatului Ortodox Român din Belgrad a avut loc sâmbătă, 18 decembrie, în sala de spectacole a Căminului Cultural din Torac. Când ajung sărbătorile de iarnă, și cea mai importantă sărbătoare a iernii, Nașterea Domnului sau
În jurul bradului pe scena Căminului torăcean, s-au cântat colindele cunoscute „Astăzi s-a născut Hristos”, „Iată vin colindătorii”, „Trei pastori”, „Colindăm din toată țara”, „Colindița” și alte cunoscute colinde.


Concertul a început cu colinda interpretată de Orchestra de Muzică Populară a Românilor din Voivodina, dirijor Grațian Petrovici, coordonator artistic Petru Popa. Soliști și de data aceasta au fost acompaniați de Orchestra de muzică populară a Românilor din Voivoidina, dirijor Grațian Perovici iar aranjamentele musicale fiind semnate de Graţian Petrovici, Petru Popa, Todor Doru Ursu şi Filip Baloş. Evenimentul a fost sprijinit de Comunitatea Locală Torac, Comuna Jitiște, Secretariatul Provincial pentru Cultură, Informare publică și Relaţiile cu Comunităţile Confesionale, Provincia Autonomă Voivodina și Consiliul Național al Minorității Naționale Române din Serbia.
Pe scena frumos împodobită, în jurul bradului, cu colinde româneşti s-au prezentat soliştii vocali: Roman Bugar și Laura Petrovici din Ecica, Ionelio Labode, Alexandra Cebzan Zeman și Angela Pașca din Nicolinţ, Gabriela și Grațiela Brăgean din Ovcea, Alisia Babescu, Georgeta Sfrăncioc, Ana Maria Damian, Gabriela Petrovici și Alexandra Lelea din Torac, surorile Teodora şi Cristina Mic din Satu Nou și Vanesa Crețu din Uzdin.


În duet pe scena Gabriela și Grațiela Brăgean au interpretat și s-au prezentat în fața publicului torăcean cunoscutul colind „Trei păstori”, iar Gabriela Petrovici împreună cu Ana Maria Damian, au interpretat colindul „Colindăm din toată țara”, un colind frumos care au făcut o atmosferă de bucurie și emoție sufletească, o atmosferă de sărbătoare.
Concertul de Crăciun, a fost prezentat de Alisia Babescu și Larisa Pancaricean și urmărit şi de Radioteleviziunea Voivodinei, Postul de Radio Novi Sad – Redacţia programului în limba română și Casa de Presă şi Editură „Libertatea” din Panciova.

M. V.