STRIP CRTAČ STEVAN SUBIĆ PREDSTAVIO SVOG „KONANA“: Avanture ratnika iz Kimerije oduševile Zrenjanince

Konan Varvarin i Tarzan, gospodar džungle, spadaju u omiljene strip junake. Avanture hrabrog ratnika drevne Kimerie i lorda Grejstoka, kojeg su nakon smrti roditelja odgajile gorile, stripofili naprosto „gutaju“ i sa nestrpljenjem očejuju najnovija izdanja. Retki su strip crtači koji su dobili priliku da rade oba pomenuta lika. Među odabranima se našao sugrađanin, Stevan Subić, koji je sinoć, u velikoj sali Kulturnog centra,  zrenjaninskoj publici predstavio najnovije izdanje „Konana“. Odlučio se da naši sugrađani dobiju ovu ekskluzivnu priliku i prvi „zavire“ u ono što je radio u prethodnom periodu.

– Premijera je mogla da se desi u Beogradu ili Novom Sadu, odakle su ljudi koji su radili domaća izdanja mojih radova. Želeo sam da cela ova priča upravo počne u gradu u kojem sam rođen. Zrenjanin sam odabrao kao polazište, nultu tačku, jer su stripovi ovde i nastali, u mom studiju. Oduševljen sam odzivom i reakcijom sugrađana i zahvalan svima koji su izdvojili vreme i došli na promociju – kazao je Stevan Subić.

Njegovog „Konana“ štampala je najpoznatija francuska izdavačka kuća „Glenat“, dok je srpsko izdanje na svetlost dana izneo beogradski „Makondo“. O kvalitetu Subićevih radova i njegovom značaju u svetu devete umetnosti govorio je izdavač Kristijan Relić, glavni i odgovorni urednik „Makonda“.  Prema njegovim rečima „Konan“ je prešao dug put od studija do izdanja koje je doživelo promociju. Velika radost ponela je i autora i izdavački tim kada su ugledali odštampano delo, koje je moglo da počne da priča svoju priču.

– Epizoda „Ksutal, grad sumraka“ možda je najslabija, priča Roberta A. Hauarda, tvorca Konana, koju je on relativno brzo i napisao. Tu je i scenario Kristofa Beka. Međutim Stevanovi crteži su nešto što svemu daje poseban pečat i dodatnu vrednost. Zrenjaninci u Stevanu imaju nešto što nemaju mnogi gradovi u Srbiji, ali i šire. Data mu je ta privilegija da crta u isto vreme i Konana i Tarzana, što je u svetu stripa pošlo za rukom samo odabranima. To su radili Džon Bušema i Stevan Subić. Njegova velika prednost je ta što je antentičan, specifičan, iznad svega svoj. Njegov stil nije građen na pređašnjim likovima, već nastaje ni iz čega. Stevan je jedno blago i biser, a „Makondo“ je ponosan na saradnju sa njim i nadam se da ćemo raditi i na ostalim projektima – rekao je Kristijan Relić.

M.Malbaški

Foto: FB stranica „Volim Zrenjanin