La Biserica Ortodoxă Română din Toracu Mare, s-a desfășurat

Manifestarea „Colindele la vatra dorului” ediția a XXIII-a

Ediția a tradiţionalului Praznic al obiceiurilor de iarnă „Colinde la vatra dorului”, organizat de Fundaţia – Societatea Română de Etnografie şi Folclor din Voivodina împreună cu Institutul de Cultură al Românilor din Voivodina a avut loc în prag de mare sărbătoare creștină a Crăciunul.
La Biserica ortodoxă din Toracu-Mare au avut loc „Colindele la vatra dorului”, eveniment la care anul acesta au participat grupul de colindători copii din Torac, cordonatori Cristian Popi, paroh la Biserica ortodoxă din Toracu-Mare, Aleksandara Lelea, Minu Lelea la chitara, precum și corul bărbătesc al B.O.R. din Toracul Mare ,Armonia”, condus de prof. George Jurca. Prima ediție a „Praznicului obiceiurilor de iarnă” a fost organizată în anul 1997, care în fiecare an adună grupuri de colindători cu scopul păstrării sfintelor colinde, datini şi obiceiuri de iarnă, de Crăciun, Anul Nou şi Bobotează, moştenite din bătrâni.
Acest eveniment spiritual organizat de Fundaţia – Societatea Română de Etnografie şi Folclor din Voivodina care a realizat douăzeci și trei de ediţii în fiecare an, cu excepția anului trecut din cauza restricțiilor pandemice. Manifestarea se organizează din anul 1997 la Torac, și a rămas o manifestare tradițională, care în continuitate se organizează în această localitate. Ani de-a rândul au participat cete și trupe de colindători, ansambluri, formații, cu colinde și obiceiuri de Crăciun, din țară și din România. În fiecare an în tot mai multe sate, se adună și organizează manifestări dedicate sărbătorilor de iarnă.
Ediţia a XXIII-a „Praznicului obiceiurilor de iarnă” a fost inaugurată de Todor Doru Ursu, directorul Institutului de Cultură a Românilor din Voivodina, a salutat participanți și pe cei prezenți la acest everiment, care anul acesta a fost organizat într-un mod modest și restrains, doar cu participanții din Torac.
Rămâne speranța ca anul viitor se v-a organiza cu un număr mai numeros de colidători cu colinde tradiționale care vor răspândi vestea Naşterii Domnului. După terminarea evenimentului fiecare copil a primit pachețele cu dulciuri.
M. V.