Concertul de colinde Online a ajuns în casele noastre

Clipe magice de sărbătoare în seara de Crăciun

În preajma Crăciunului, ani în şir s-a organizat în sala de spectacole a căminului cultural din Torac concertul de colinde. Anul acesta nu s-a putut realiza un astfel de concert din cauza pandemiei, așa că organizatorii au găsit o altă modalitate pentru ca colindele noastre preafrumoase să ajungă în casele românilor în seara de Crăciun. Orchestra de muzică populară a înregistrat pentru a cincea oară concertul dedicat colindelor, de care s-au putut bucura spectatorii online pe canalul You tube al AACR Vichentie Petrovici Bocăluț pe 25 decembrie, începând cu ora 19:00, în durată de aproape o oră și jumătate.
Colindele noastre nu pot începe, dar nici a se termina fără urări de bine, belșug în casă, înțelegere și sănătate, care au fost rostite de către Alexandra Rancovici, președinta Centrului Artei Populare din Nicolinț, Marina Valeria Zarić, președinta Societății Cultural-Artistice „Luceafărul” din Vârșeț, Daniel Răduț președintele Fundației „Protopop Traian Oprea” din Vârșeț și prof. Sorin Ianeș, vicepreședintele Fundației. Un călduros „Crăciun fericit și La mulți ani!” a venit și din partea domnului Conzul General al României de la Vârșeț, Gheorghe Dinu.


Pe scena frumos împodobită, în jurul bradului şi a beculeţelor multicolore, cu colinde româneşti, s-au prezentat în straie populare Roman Bugar jr., Andreea Șoșdean, Valentina Secheșan, Alexandra Rancovici, Cristina Mic, Teodora Mic, Liliana Dragodan, Dariana Dragodan, Alexandra Cebzan Zeman, Ana Maria Damian, Gabriela Petrovici, Georgeta Sfrăncioc, Andrea Chercioban, Angela Pașca, Ionelio Labode, Daniel Petrașcu, Ramona Răduț, Victoria Adriana Iorga, Sebastiana Trifon, Virginia Totan, Andreea Evi, Firuța Cina și Marina Valeria Zarić, acompaniați de Orchestra de muzică populară a românilor din Voivodina, dirijată de Roman Bugar, coordonatori artistici fiind Grațian Petrovici și Petru Popa.
Proiectul a fost susținut de Comuna Jitiște și de Secretariatul Provincial pentru Educaţie, Reglementări, Administraţie şi Minorităţile Naţionale – Comunităţile Naţionale, iar la realizarea proiectului au contribuit Orchestra de muzică populară a românilor din Serbia – Zrenianin, Asociația pentru Artă și Cultură Românească „Vichentie Petrovici Bocăluț” din Torac, Fundația „Protopop Traian Oprea” din Vârșeț, Centrul Artei Populare din Nicolinț, ASTRA Română din Coștei, SCA „Luceafărul” din Vârșeț, SCA „Ștefan Ștefu” din Ecica, precum și Fundația „Cotărița cu mirazuri” din Torac.
Cele mai frumoase colinde din patrimoniul strămoşesc au fost auzite în casele noastre în această seară magică, legănând sufletul prin versurile lor cunoscute. Cu adevărat o seară magică care ne-a amintit de cărările copilăriei şi de zilele în care, cu obrajii îmbujoraţi, porneam la colindat, pentru a vesti naşterea Pruncului Iisus. În preajma sărbătorilor de iarnă, colindele ne permit să savurăm din plin bogăţia tradiţiilor naţionale adunate de poporul nostru, aducându-ne mai aproape de tradiţii, de istorie şi de strămoşi.

F. R.