Loc fermecător şi plin de istorie, istorie creată de oameni

Fermecătorul Castel din Ecica  străjuieşte mândru asupra satului

La finele lunii august 2020 s-au scurs două secole de la inaugurarea fastuoasă a uneia dintre cele mai frumoase și importante clădiri istorice din aceast colţ de rai al Banatului. Castelul de vânătoare din Ecica străjuieşte mândru asupra satului şi consemnează file de istorie vechi de 200 de ani, mărturisind despre evenimente frumoase și mai puțin plăcute de pe teritoriul Banatului, de la începutul secolului al XIX-lea până astăzi.
Complexul a fost înființat în anul 1820, când s-a construit castelul de sus, urmat ulterior de alte cldiri și anexe, în 1870. Cea mai mare extindere a măreţului castel s-a întâmplat la finele secolului al XIX-lea și începutul secolului XX, când proprietarii au decis să facă din micul castel un palat. Astfel, avea să fie consemnată una dintre cele mai importante premiere pe care le-au înregistrat Ecica, Zrenianinul și Banatul de-a lungul istoriei. Precum fiecare pasăre îşi iubeşte cuibul pe care l-a construit, aşa iubesc şi ecichenii castelul lor. Se mândresc cu acest loc fermecătoar şi plin de istorie, istorie creată de oameni şi de faptele lor. Sărbătoare nemaiîntâlnită pe aceste meleaguri Pe la sfârşitul lunii august, Castelul din Ecica, una dintre cele mai frumoase și fastuoase clădiri din Banatul Central, şi-a aniversat bicentenarul, respectiv 200 de ani de la inaugurare.
Pe proprietatea Castelui din Ecica, care a fost cumpărată în 1781 de latifundiarul de origine armeană Lazar Lukač, fiul său, negustorul Agošton Lazar, a construit un castel în stil clasic în anul 1820, un castel despre care încă se mai povestesc și în zilele de astăzi povești… adevărate.
La marea inaugurare a castelului, în urmă cu două secole, în 29 august 1820, numeroși invitați au fost încântați de virtuozitatea intepretării la pian a băiatului minune de nouă ani, ulterior celebrul compozitor Franz Liszt. La eveniment a participat și faimosul conte Esterhazy, pe atunci unul dintre cei mai renumiți și mai bogați domni ai Ungariei. Astăzi, există două piane la Ecica, despre care proprietarii lor susțin că sunt întocmai ca şi pianul la care a cântat Liszt. Astfel de afirmații vor trebui să aștepte în continuare confirmare din partea experților.
Ceremonia de inaugurare a renumitului Castel a durat trei zile, din 27 până în 29 august 1820. A fost o sărbătoare nemaiîntâlnită pe aceste meleaguri, despre care s-a vorbit în toată Ungaria. Fiecare colț al satului Ecica a fost amenajat, casele, curțile și străzile au fost curățate, au fost plantate alei cu copaci și au fost pregătite şi realizate coroane, aranjamente şi arcuri de triumf din flori pentru oaspeții din toată Europa. Bucătarul șef a fost adus de la Curtea Imperială de la Viena, special pentru această ocazie. Trăsurile și caii au strălucit pentru a întâmpina 300 de distinși oaspeți din Viena și Budapesta. În ajunul ultimei zile a ceremonialului, a fost organizată o procesiune cu torțe, făclii și focuri de artificii carcteristice acelor vremuri, astfel că în dimineața zilei de inaugurare clopotele bisericii îi invitau pe locuitorii Ecicăi la sărbătorirea și sfințirea noului castel.
După prânzul festiv a fost organizată o vânătoare pentru domni, iar pentru doamne o plimbare cu gondola pe lacul mare și pe Bega. Punctul culminant al festivităților a fost Balul Ecican, o magie de toalete frumoase, uniforme luxoase și focuri colorate bengale de-a lungul numeroaselor cărări din parc.

D..M.