Da li javni vodomat poseduje sve potrebne dozvole

Voda kontrolisana u dva navrata

Otkako je pre nešto više od tri meseca lociran na uglu ulice Koče Kolarova i dr Kornela Radulovića, vodomat u našem gradu ne prestaje da privlači pažnju sugrađana.
S početka mnogi su se snebivali i nisu odmah počeli da ga koriste. Bili su u nedoumici da li je voda uopšte ispravna. Zrenjanince, koji već 18 godina žive u gradu u kojem je tečnost iz vodovoda zabranjena za upotrebu, privukla je povoljna cena od svega 5 dinara za litar. Počeli su da dolaze noseći flašice, flaše, a ponajviše petolitarske balone. Računica je jasna. Bolje je dati 25 dinara nego 75, 80, 100 i više koliko balon košta u prodavnicama.
Početkom februara interesovanje za vodu iz navedenog aparata je smanjeno. Od pojedinih čitalaca dobili smo informaciju da navodno nema potrebnu dozvolu da bude postavljen na javnoj površini.
Tragom informacije kontaktirali smo sa Milanom Jovanovim, načelnikom Odeljenja inspekcija.
U saopštenju koje je dostavio našoj redakciji navodi se da je preduzeće „Vodomati Vesa” podnelo 27. decembra prošle godine Odeljenju za urbanizam (Odsek za urbanizam i prostorno planiranje) Gradske uprave zahtev da na lokaciji ispred poslovnog objekta u ulici Koče Kolarova broj 12 postavi izložbeni pult, što je i odobreno. Da se zadrže u našem gradu planirali su od 23. decembra 2021. do 15. decembra ove godine.
Jovanov navodi da je na osnovu rešenja podnosilac zahteva bio dužan da izložbeni pult postavi prema urbanističkoj saglasnosti i svojom delatnosti ne narušava javnu čistoću.

Komunalni inspektor, dodaje načelnik, obišao je 17. februara navedeno mesto i ustanovio da je umesto odobrenog pulta postavljen manji uređaj za prečišćavanje vode. Time su „Vodomati Vesa” prekršili uslove iz dobijenog rešenja.
– Vlasnicima je tom prilikom naloženo da u roku od dva dana od dana dostavljanja zapisnika uklone sporni uređaj za prečišćavanje vode – stoji u saopštenju Odeljenja inspekcije.
Pošto „Vodomati Vesa” nisu postupili u skladu sa izrečenim nalogom od 21. februara dobili su nov. U njemu se, pod pretnjom prinudnog izvršenja, traži da za pet dana vodomat bude uklonjen.
Inspekcijskom kontrolom 28. februara je utvrđeno da je nalog ispoštovan i aparat je sklonjen sa javne površine, ali ne potpuno, već je samo uvučen.
Kako bi saznali i da li je voda koju su naši sugrađani kupovali ispravna, obratili smo se Zavodu za javno zdravlje Zrenjanin.
Dr Predrag Rudan, v.d. direktora Zavoda objasnio je da je tehničar Zavoda 2. i 8. novembra uzorkovao vodu za piće na osnovu zahteva koji je podnelo pravno lice d.o.o. „Vodomati Vesa”.
– Zavod nije bio upoznat sa namenom uređaja za prečišćavanje sa kojeg je voda uzorkovana, a nalazio se u unutrašnjoj prostoriji objekta – rekao je dr Rudan. Podsetio je da Zavod kontroliše vodu za piće na osnovu ugovora o obavljanju ispitivanja ili pojedinačnih zahteva, koje može podneti pravno, fizičko lice ili sanitarna inspekcija.

M. Malbaški

  • ČIJI JE VODOMAT?
    Uvidom u sajt Agencije za privredne registre (APR) navodi se da je preduzeće „Vodomati Vesa” (Vodomati Vessa) registrovano kao društvo sa ograničenom odgovornošću u Ulici Bože Jankovića br 48/8 na Voždovcu (Beograd). Datum osnivanja je 3. decembar 2020.
    Direktor je Saša Veselinović, a firma se bavi trgovinom na veliko ostalim mašinama i opremom. Na pitanja koja smo im putem imejla postavili o tome da li imaju u planu postavljanje još ovakvih aparata u gradu i da li kontrolišu ispravnost vode, nismo dobili odgovore do zaključenja broja.