DA LI JE ZRENJANIN GRAD INVESTICIJA I KAKO NA TRENUTNU SITUACIJU GLEDAJU PREDSTAVNICI LOKALNE VLASTI, PRIVREDNICI I PREDUZETNICI

Korona usporila, ali nije zaustavila ulaganja

Da naš grad jeste privlačno mesto za investitore, i da svakodnevno možemo videti kranove, dizalice i građevinske radnike, ali i da nam istovremeno nedostaje stručnih kadrova u mnogim oblastima, saglasni su bili predstvanici gradske vlasti i domaći preduzetnici.
Svoje stavove sučelili su na tribini koja je privukla veliku pažnju sugrađana koji su bili zainteresovani da čuju u kom smeru će se odvijati razvoj i šta je sve potrebno još uraditi.
– Zrenjanin će u narednom periodu izgledati potpuno drugačije nego što danas izgleda. Mi smo u ovom trenutku blizu završetka trećeg kraka obilaznice, nakon čega ćemo započeti izgradnju četvrtog kraka. Uskoro ćemo krenuti i sa izgradnjom autoputa Beograd-Zrenjanin-Novi Sad, koji će biti od izuzetnog značaja za naš dalji razvoj.
Svakodnevno nas pitaju, kako domaći tako i strani investitori, da li postoji slobodno zemljište – rekao je Saša Santovac, zamenik gradonačelnika i dodao da je u industrijskim zonama do sada prodato 18.165 kvadratnih metara.

„LINGLONG” PRIVLAČI NAJVIŠE PAŽNjE
-Često imamo upite i zahteve za novim lokacijskim građevinskim dozvolama za stambenu gradnju i to je najbolji pokazatelj da Zrenjanin jeste grad investicija – istakao je Santovac.
Ono što se trenutno dešava u industrijskoj zoni je izgradnja postrojenja kompanije „Linglong”. Investicija je vredna milijardu dolara i privlači najviše pažnje.
Santovac je napomenuo da je Grad prošle godine izdao građevinske dozvole za 15 hiljada kvadrata za gradnju više porodičnog stanovanja što je rekord i 386 hiljada kvadrata dozvole za gradnju poslovinih, proizvodnih objekata, što govori koliko je Zrenjanin pogodan za investiranje.
Sa Santovcem se složio i Budimir Jovanović, direktor i vlasnik preduzeća „Keramika Jovanović”.
– Ubeđen sam da je Zrenjanin grad investicija i to se i te kako vidi u poslednjih nekoliko godina. Tek predstoji građevinski „bum” u pravom smislu te reči kada je u pitanju infrastruktura, ali i stanogradnja i drugi objekti. Mislim da će pre svega gradnja autoputa napraviti preporod i da će doneti mnogo benefita i privredi i stanovništvu – istakao je Budimir Jovanović.
Prema njegovim rečima auto-put će povećati nivo zarade u našem gradu koji je dosta niži nego u ostalim gradovima, kao i frekventnost ljudi, posebno stručnog, rukovodećeg kadra koji nedostaje privredi.
– Uzrok tome je velik broj mladih koji nakon završenih fakulteta ostaju u velikim gradovima, napuštaju zemlju i odlaze dalje. Vratiti ih i zadržati u svom gradu treba da bude jedan od osnovnih ciljeva – smatra Jovanović.

AUTOPUT – PREPOROD
– Za mnoge stvari, pre svega treba da sazri svest u politici. Da oni koji su na vlasti ne poseduju svo znanje, iskustvo i pamet i da bi bilo veoma mudro da koriste znanje svih ljudi iz ove sredine kako bismo mogli da postignemo tačan rezultat – poručio je vlasnik „Keramike Jovanović”.
Govoreći o privredi, Jovanović je naglasio da se ubrzanim tempom ide napred. Korona i sve što se desilo sa pandemijom je usporilo investicije i zapošljavanja. Uveren je da će sa normalizacijom situacije u ekonomiji taj broj da dođe na onaj prepandemijski i da će biti znatno uvećan radom nove fabrike u industrijskoj zoni.
U nekoliko rečenica predočio je planove za budućnost i nagovestio šta će se novo graditi.
– Ono što bih rekao o svojoj firmi i sistemu jeste da smo mi aktivno uključeni u gradski investicioni ciklus. Objekat u Obilićevoj ulici privodimo kraju i u julu planiramo da započnemo izgradnju logističkog centra u industrijskoj zoni „Jugoistok” koji će biti površine oko 11 hiljada kvadratnih metara, od toga 3 hiljade u zatvorenom prostoru (hala). Paralelno sa ovom investicijom, na jesen, nameravamo da krenemo sa izgradnjom stambeno-poslovnog kompleksa u naselju Ruža Šulman u Pančevačkoj ulici. Biće izgrađeno između 5 i 6 hiljada metara kvadratnih stambenog prostora – predočio je Budimir Jovanović.
Da je nedostatak radne snage primetan problem i u njihovoj firmi složila se i Darinka Radić, direktorka nemačke kompanije „Meler protektiv” (Mehler protective sistem) u kojem je zaposleno 360 naših sugrađana. Ona je istakla da se svakodnevno trude kako bi poboljšali uslove i privukli što veći broj mladih.

NEDOSTAJE RADNE SNAGE
– Srce naše firme su šivači koji su specijalizovana radna snaga koju nije lako naći. Sa druge strane taj zanat izumire na ovim prostorima i nije lako naći zainteresovane.
– Trudimo se da one koji dođu obučimo. Sa Tehničkom školom smo imali potpisan ugovor da se kod nas radi obuka i praksa i da ti đaci dobiju posao. To, nažalost, nije urodilo plodom – objasnila je Darinka Radić.
Slično je pokušano sa Osnovnom i srednjom školom „9. maj” koja ima smer šivača. Njima su donirane mašine i materijal za rad.
– Tu smo imali blagi pomak kada je reč o kadrovima, ali je to sve jako slabo, za kapacitete koji su nama potrebni – kazala je direktorka „Melera”.
Koliku je štetu korona nanela zrenjaninskoj privredi još je rano govoriti. Nepoznanica je i koliko će firmama biti potrebno da se oporave od ove krize, o čemu je govorio jedan od učesnika Goran Nešić, predsednik ovdašnje Unije poslodavaca.
– Zrenjanin se definitivno pomera ka jednom mnogo ozbiljnom gradu kada je reč o investicijama. Koliko smo mi kao domaći poslodavci upoznati sa svime pitanje je. Unija poslodavaca prvenstveno zastupa mala, mikro i srednja preduzeća i poslodavce kojima ovakve prilike sigurno trebaju i znače. Upućeni smo u sve detalje, učestvujemo zajednički u celoj priči i trudimo se da budemo dobar grad investicija – poručio je Goran Nešić.
„Zrenjanin grad investicija?” naziv je tribine koja je održana u utorak u Kulturnom centru i koja je privukla veliku pažnju javnosti, ali i opozicionih stranaka i aktivista koji su pokrenuli diskusiju na važne gradske teme. Zanimalo ih je kada će grad dobiti čistu vodu, šta će biti sa „Linglongom”, autoputem i drugim problemima koja muče sve građane.

  • KADA PETLJA SVE ZAPETLJA
    Budimir Jovanović je dobar deo izlaganja posvetio izgradnji auto-puta. Smatra da treba obratiti posebnu pažnju na petlje koje su planirane u zoni Zrenjanina.
    – Opredeljene su dve petlje. Mišljenje kompletne privredne javnosti grada (ZREPOK, Unija poslodavaca, Regionalna privredna komora i drugi) je da predlog petlje na izlazu prema Beogradu nije pravilno opredeljen. ZREPOK je uz neke druge institucije poslao i zvaničnu primedbu Ministarstvu građevine da se ona koriguje za tri kilometra bliže gradu. Prema trenutnom planu će, pre svega prevoznici, ali i stanovništvo, imati ozbiljan problem, jer će se udaljiti petlja na nekih 3 kilometra od centra sadašnje industrijske zone. Sigurni smo da će na toj relaciji nastati jedan kolaps u saobraćaju i da ćemo izgubiti na brzinu sve ono što dobijamo autoputem. Iako smo podneli primedbu, od Ministarstva još uvek nismo dobili zvaničan odgovor – rekao je Jovanović.

 

  • I SVE PO ZAKONU…
    – Stalno govorimo da su nam potrebna nova radna mesta i koliko imamo nezaposlenih. Kada dođe investitor koji će to obezbediti onda smo protiv. Sve što je u skladu sa zakonima Republike Srbije, kada govorimo o „Linglongu” ili bilo kojoj drugoj investiciji, mora biti ispoštovano. Za pripadnike pojedinih političkih stranaka ovakve investicije ne odgovaraju i oni čine sve kako bi usporili njihov razvoj – rekao je Saša Santovac u odbranu na niz pitanja o „Linglongu”, nelegalne gradnje, uticaja na životnu sredinu, transparentnosti projekta, zagađenja, pijaće vode koju oni dobijaju, a Zrenjanincima nedostaje.

Miroslava Malbaški