Dajte nam vode!

Piše: Milena Bečejac

Sećate li se nekada kultnog mjuzikla „Kosa” i refrena „Daj nam sunca”? A Zrenjaninci već 40 godina vape – dajte nam vode. Tada je, naime, projektovano prvo postrojenje za prečišćavanje česmovače, da bi, sanitarna inspekcija pre više od deset godina, zbog povećane koncetracije arsena, bila zabranjena za „ljudsku upotrebu”, tj. piće i kuvanje. Tada, 2013. godine, po školama i vrtićima postavljani su aparati za vodu, i slično, ali se ispostavilo da je takvo dobročinstvo skupo, pa se od njega odustalo.
Tada su Zrenjaninci, kao i sada, bili prinuđeni da kupuju flaširanu vodu, a neke računice su pokazale da kupovinom samo litre vode dnevno sto hiljada stanovnika izdvoji 20.000 evra, i to mesečno. Ne znam, ali sve to uz redovne račune za vodu, stvarno je mnogo, tako da smo davno odustali od toga da kuvamo sa „zdravom vodom”, pa je već odavno koristimo samo za piće. Jer, u najboljem slučaju, četvoročlanoj porodici treba bar pet hiljada dinara mesečno. Ali i od toga odustajemo, bar što se tiče količina. Samo kad se mora, zbog dece ili zbog gostiju. Mnogi mogu da natoče vodu na eko česmama, kao što je ona na Bagljašu, ali one nisu svima dostupne.
U međuvremenu su svi oni koji su dolazili i odlazili sa vlasti tražili raznorazne načine da se gradi fabrika vode, ova ili ona, ovaj ili onaj izvođač… I tako su prolazile. I prolaze godine.
Najnovija fabrika vode, ili kako god je mi zvali, trebalo je da bude završena do kraja godine. Višedecenijska muka sa vodom biće okončana. Super. Svetlo na kraju tunela. Ali… Na pitanje novinara u jednoj emisiji da li će postrojenje za vodu biti završeno do kraja godine, odgovor je bio da se lokalna samouprava trudi da ispuni to obećanje. Potpisan je ugovor, postavljen je kamen temeljac, a od kompanije kojoj su radovi poverni očekuje se da ih završi u rokovima, odnosno da će to biti „za mandata” aktuelne vlasti.
Ko sad kako to tumači, ne znam. Znam da muku mučimo godinama. I u vreme kada su mnogi iz aktuelne vlasti bili deca. Ali, obećanja nam je, sigrna sam, preko glave. Makar ona bila i novogodišnja.