Dajte svetla

Piše: Milena Bečejac

Baš kad mu vreme nije, kada se rano smrkava, kada su sneg i led, prestala je da radi ulična svetiljka ispred našeg ulaza. Bude to tako, pa je nameste, pa opet iznova – čak su nam rekli jednom prilikom da takve sijalice više nema, pa smo bogami baš dugo bili u mraku, pa je ipak zasijala.
Muke su to naše, zrenjaninske. Nekada smo i sami krivi jer se na stubovima otvaraju „ormarići”, kidaju instalacije, žica, iz hira ili iz potrebe sakupljanja sekundarnih sirovina, ne bih znala, ali šteta je veća od koristi,a godišnje se zameni blizu 400 zaštitnih poklopaca. Sada sam pročitala vest da je gradu odobren projekat javno-privatnog partnerstva, što bi trebalo da znači da će biti zamenjeno 11.000 starih svetiljki na teritoriji grada, a trebalo bi da ugovor bude potpisan sredinom godine. Trebalo bi da budu zamenjene sve stare svetiljke sa živinim sijalicama i natrijumovih svetiljki za koje ne postoje rezervne. Takođe sam u tekstu, koji je objavio jedan zrenjaninski portal, pročitala da se neće menjati svetiljke u starom gradskom jezgru bez saglasnosti projektanta, kao ni u delovima grada koji su pod zaštitom i u nadležnosti su Zavoda za zaštitu spomenika kulture, niti one postavljene unazad pet-šest godina (verovatno ako su cele, odnosno ispravne).
Uopšteno gledano, ulice, posebno na periferiji su u mraku. I one bi trebalo da budu u prvom planu.
Ali će zato, poput one na Malom mostu, dekorativna rasveta biti postavljena na Pešačkom i mostu kod SUP-a. Ova dva mosta nemaju lukove, poput Malog, pa se planira da dekorativno svetlo bude postavljeno na gelenderima.
Nadam se da će ta rasveta biti manje kitnjasta. I nadam se da se neće dogoditi, kao na Malom mostu, da ne možeš proći od rupa… Ako se most ne popravi, čemu dekoracija, a to važi i za ostale.
Svetiljkama bi trebalo da bude ulepšan i prostor stare pijace. Ovakav kakav je, pravo je ruglo. Nema ni naznaka da li će biti uređen. I bilo bi normalo – prvo prostor središ, pa ga dekorišeš do mile volje.