DAN POLJA JESENJIH KULTURA OKUPIO PROIZVOĐAČE, ZADRUGARE I STRUČNJAKE

Lošim prinosom plaćamo danak suši

Ova sušna sezona je nepovoljna, naročito za kukuruz, a situacija je ista kao 2012, 2015. i 2017. godine, kada je beleženo smanjenje prinosa – glavna je poruka sa Dana polja, koje je u utorak, 6. septembra, na oglednom imanju na Zlatici organizovala Poljoprivredna stručna služba (PSS).
Prema rečima Zorice Rajačić, rukovoditeljke PSS, padavine su nedostajale kada su kukuruzu najviše bile potrebne – pred metličenje i oplodnju. Ona je istakla da su izuzetno visoke temperature, kako dnevne tako i noćne, umnogome doprinele pogoršanju situacije.

NAVODNJAVANJE NEIZVODLJIVO, NAJAVLJENA ULAGANJA
Brojni poljoprivredni proizvođači, zastupnici zadruga, stručnjaci iz ove oblasti, kao i predstavnici lokalne samouprave, u utorak su bili u prilici da dobiju informacije o stanju roda kukuruza, suncokreta i soje, da steknu uvid u nove sorte hibrida, kao i da razmene iskustva.
Svoje viđenje situacije na njivama dao je i poljoprivrednik Slobodan Ćurčin iz Zrenjanina, koji obrađuje blizu 100 hektara zemlje, od kojih 70 odsto pokriva kukuruz, dok ostatak zauzima pšenica.
– Kukuruz se nalazi u dosta lošem stanju jer je suša uzela danak. Ne očekujem velik prinos, štaviše, biće dosta ispod proseka. Koristim različite hibride, raznovrsni su i predusevi, međutim, najveći problem je suša i to traje godinama – kazao je Ćurčin.
Miroslava Malbaški

Opširnije u štampanom izdanju