„DANI SRPSKE U SRBIJI”: Peto izdanje i u Zrenjaninu

Jedan od 20 gradova i opština Srbije u kojima je održana 5. manifestacija „Dani Srpske u Srbiji“, 16. do 21. septembra, bio je i Zrenjanin. U Narodnom pozorištu „Toša Jovanović“ je, u okviru ove manifestacije, u utorak, 19. septembra, gostovao KUD „Jovan Dučić“ iz bratskog grada Trebinja, čiji su članovi izveli „Hercegovačko sijelo“, a potom i igre iz Šumadije i Kosovskog pomoravlja. Posetioci su imali priliku i da čuju izvorne pevačke grupe iz Gackog i Ljubovije.

Publici su se obratili direktor Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađan Cicović i zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac.

Santovac je za Cicovića priredio prijem u Plavom salonu kojem su prisustvovali i pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Simo Salapura, potpredsednica Skupštine Ljuba Travica i Milan Bjelogrlić, predstavnik Udruženja Hercegovaca i prijatelja Hercegovine.

njegovic drndak jovan _0164_SRPSKA njegovic drndak jovan _0141_SRPSKA njegovic drndak jovan _0107_SRPSKA njegovic drndak jovan _0103_SRPSKA njegovic drndak jovan _0062_SRPSKA njegovic drndak jovan _0046_SRPSKA njegovic drndak jovan _0020_SRPSKA njegovic drndak jovan _0009_SRPSKA njegovic drndak jovan _0283_SRPSKA njegovic drndak jovan _0275_SRPSKA njegovic drndak jovan _0209_SRPSKA njegovic drndak jovan _0196_SRPSKA njegovic drndak jovan _0184_SRPSKA njegovic drndak jovan _0175_SRPSKA njegovic drndak jovan _0231_SRPSKA

Podsetivši da je ova manifestacija prvi put održana 2013. godine i da su tada bile velike ambicije i želje, a malo programa, Cicović je informisao da ove godine obuhvata 32 programa kroz 45 izvođenja, sa gotovo 800 izvođača, što nisu očekivali.

-Ove godine ćemo predstaviti i našu privredu, nauku, kulturu i umetnosti, poseban akcenat je na programima koji su u funkciji očuvanja naše tradicije, običaja, jezika i pisma – istakao je Cicović. Već sada, na osnovu realizovanih programa, potpuno smo zadovoljni i mislim da smo na najbolji način predstavili Republiku Srpsku.

Naglasivši da su ekonomski prosperitet i stabilnost od velike važnosti, predstavnik RSu Srbiji je rekao da i ova manifestacija pokazuje koliko suštinski Srbi sa dve strane Drine pripadaju jedni drugima, a obraćanje u zrenjaninskom Pozorištu je završio rečima: „Živela Srbija, živela Republika Srpska“.

– Grad Zrenjanin se i ove godine sa velikim zadovoljstvom uključio u manifestaciju „Dani srpske” – kazao je Santovac. – Drago nam je što ona doživljava već peto izdanje, mali jubilej, koji već može da se nazove tradicijom. Raduje i sve veći broj gradova i opština domaćina, kao i rekordan program izvođenja. Mnogo je razloga za to, jer nas za gradove i sela iz Republike Srpske vezuju brojne istorijske, neraskidive veze. Stanovništvo u većem broju naših sela gotovo je u potpunosti poreklom iz različlitih krajeva Srpske i ti se koreni nikada ne mogu išćupati, niti oslabiti. Zato su danas Zrenjanin i Trebinje bratski gradovi, zato su nam Laktaši bratska opština, zato sve bolju saradnju ostvarujemo sa Bijeljinom, Višegradom, Bilećom, I zato su se sprijateljila i zbratimila i naša sela.

njegovic drndak jovan _0256_SRPSKA njegovic drndak jovan _0254_SRPSKA njegovic drndak jovan _0168_SRPSKA

Santovac je rekao i da će Grad Zrenjanin i lokalna samouprava razvijati prijateljske i bratske veze u svim delovima Republike Srpske.

– Državna rukovodstva Srbije i Srpske treba da razgovaraju o strateškim projektima i investicijama i o infrastukturnom povezivanju, ali ona neposredna, životna saradnja između naroda, s jedne i druge strane Drine, najbolje se produbljuje na nivou gradova – rekao je zamenik gradonačelnika Zrenjanina. – Kultura, tradicija i običaji, kao i sport, čini delove mozaika saradnje koji se najlakše sklapaju i otvaraju mogućnosti za dalju nadgradnju…

U sklopu manifestacije su održana i tri susreta privrednika Republike Srpske i Srbije: 18. septembra u Vranju, 19. u Novom Sadu i 20. u Subotici.

Manifestaciju, koju je blagoslovio patrijarh srpski gospodin Irinej, otvorio je u Narodnom pozorištu u Beogradu 16. septembra predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji je poručio da su Republika Srpska i Srbija jedno i da su istorijske nesreće te, koje su napravile granice.

– Iako živimo u razlilitim mestima, naša vera, jezik i kultura su isti – rekao je Dodik. – Mi želimo da budemo u zajednici sa Srbijom. Uveren sam da se etabliranjem Republike Srpske  krenulo tim putem ujedinjavanjem srpskog naroda. Ne želim da se odreknem snova da RS i Srbija budu jedno.

Kako je rekao Patrijarh Itrinej, najviše treba želeti mir i slogu i unutar našeg naroda, ali i sa svim ljudima dobre volje.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin, koji je takođe prisustvovao svečanosti, podseća da je Republika Srpska garant opstanka srpskog naroda.

– Republika Srpska uvek može da računa na svoju Srbiju baš kao što Srbija zna da je niko nigde ne voli tako kao što se voli u Republici Srpskoj“, rekao je Vulin.

B.Jajić

Foto J. Nj. Drndak