DEJAN ČAPO IZABRAN ZA POTPREDSEDNIKA SKUPŠTINE AP VOJVODINE

Vratiti Vojvodini ono što joj pripada

Konstitutivna sednica Skupštine grada Zrenjanina zakazana je za petak, 21. avgust. Republička Skupština na kojoj su verifikovani poslanički mandati, održana je 3. avgusta, dok je pokrajinski parlament formiran nekoliko dana ranije, 31. jula. Dejan Čapo (LSV) imenovan je za potpredsednika Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine, a za naš list govorio je o budućim planovima.

Izabrani ste na novu funkciju, kako to komentarišete i koji će biti vaši zadaci, ciljevi, ideje…
– Snažno ću se zalagati da vojvođanski parlament zadrži osobenost koja ga je karakterisala i do sada, a to je identitet doma u kojem se neguje pristojan dijalog i u kome se diskusije vode na nivou koji je dostojan predstavničkog tela svih građana Vojvodine. Godinama i decenijama unazad ovaj manir, karakterističan za razvijene demokratije, negovan je u pokrajinskoj skupštini i ja ću učiniti sve da se on očuva i obogati u naredne četiri godine.
Takođe, u okviru svojih ingerencija tražiću da se popravi pozicija Vojvodine na dva načina – donošenjem Zakona o finansiranju APV-a i regulisanjem nadležnosti Vojvodine sa ciljem ostvarivanja pune autonomije u decentralizovanoj Srbiji. Na taj način, osim što bi se Vojvodini vratio položaj kakav zaslužuje, unapredio bi se kvalitet života njenih građana i samim tim smanjio talas iseljavanja mladih što trenutno predstavlja jedan od najvećih problema Pokrajine.
Veoma je važno da se Vojvodini vrati ono što joj pripada. To bi doprinelo razvoju i cele Srbije. Podjednako je važno da se za govornicom čuju problemi lokalnih sredina i kao potpredsednik ću podsticati diskusije na tu temu, jer zbog toga su nas građani birali. Kvalitet, standard i sigurnost u životu građana u svakom delu Vojvodine je ono što bi svima nama trebalo da bude zajednički cilj, bez obzira na stranačke razlike.

Kako ocenjujete nedavno održane izbore i da li su rezultati u Vojvodini, a pre svega u Zrenjaninu loši za LSV?
– Čestitam svim strankama koje su prešle cenzus u Zrenjaninu. Ipak, u Srbiji, pa i u Zrenjaninu, nažalost, nije postignut nivo slobode i demokratije u kojem bi se održavali fer izbori, na kojima bi građani bili slobodni da iskažu svoju volju. Naprotiv, izbori su postali mučenje za građane i dan u kojem se, umesto da se praznuje demokratija, pognute glave odlazi na birališta. U takvim uslovima, svaki glas je uspeh, jer vredi višestruko i ja sam zadovoljan onim što je Liga uspela da uradi i hvala građanima koji su bili hrabri.
To znači da postoje oni kojima je njihovo pravo na izbor iznad straha od gubitka posla, na primer. Na nama je da se snažnije borimo za slobodu i pogrešno je misliti da će građani sami moći da se izbore za to da odu na biračko mesto bez uznemiravanja i bez ustezanja zaokruže neku stranku. Ne, to mi moramo da uradimo zajedno sa njima.
Zrenjanin se suočava sa velikim brojem nerešenih problema. Nemamo zdravu pijaću vodu, guši nas kafilerija, saobraćaj, ali i velike brige i neizvesnost šta budućnost donosi, dok organizujemo ispraćaje za mlade koji odlaze iz grada. Svesni toga, spremni smo da nastavimo da se borimo za bolji Zrenjanin.

Da li će LSV ući u vlast u Zrenjaninu? Šta će se tada dešavati?
– LSV u ovom momentu ne pregovara ni sa kim. Kao i posle prethodnih izbora – mi možemo da razgovaramo o učešću u vlasti u Zrenjaninu samo i jedino ako se prihvate naši predlozi i reše najvažnija pitanja koja muče sve naše sugrađane. Tražimo odgovornost za to što Zrenjanin i dalje nema vodu, zahtevamo da se reši problem kafilerije i insistiramo na završetku velikih infrastrukturnih projekata, kao što je obilaznica, autoput do Novog Sada i Beograda. Ukoliko se to bude nalazilo u agendi onoga ko bude preko puta nas, onda možemo da pregovaramo. Veoma važna stvar je da je LSV trenutno jedina jasno deklarisana proevropska stranka u Skupštini grada Zrenjanina. Odnos prema toj ideji, vrednostima razvijenih i demokratski uređenih društava, odrediće i pravac u kojem će se voditi Zrenjanin.

Miroslava Malbaški

  • ŠEST GODINA USPEŠNE POLITIČKE KARIJERE
    Dejan Čapo je u sazivu 2014/2016. bio narodni poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srbije, dok je u sazivu 2016/2020. bio poslanik u Skupštini APV-a. U Skupštini grada Zrenjanina bio je na mestu predsednika odborničke grupe LSV-a.