DR IVANA TEŠIĆ, DIREKTORKA OPŠTE BOLNICE „ĐORĐE JOANOVIĆ”, O AKTUELNOJ ZDRAVSTVENOJ SITUACIJI

Spremni smo da lečimo i najteže pacijente

DR IVANA TEŠIĆ, DIREKTORKA OPŠTE BOLNICE „ĐORĐE JOANOVIĆ”, O AKTUELNOJ ZDRAVSTVENOJ SITUACIJI
Iako je letnji period u punom jeku, a postojale su nade da će vrućine zauzdati epidemiju korona virusa, nije se tako dogodoilo. Sada se situacija menja iz dana u dan. Medicinsko osoblje na svim nivoima svakodnevno se suočava sa mnogim izazovima, a borba sa kovidom 19 traje već skoro pet meseci. Stanovnici Srednjobanatskog okruga na listama su obolelih, izlečenih, ali i onih koji nisu pobedili ovu opaku bolest.
Pored obolelih od kovida, zdravstveni sistem ne može i ne sme da zapostavi druge pacijente, hirurške intervencije i zbrinjavanje onih kojima je medicinska pomoć potrebna. Kako u vreme korone funkcioniše Opšta bolnica „Đorđe Joanović”, za naš list objašnjava direktorka dr Ivana Tešić.
Prema njenim rečima, rad Bolnice je sada drugačiji u odnosu na prvi, početni pik epidemije. Drugi pik je zahtevao i izmenjenu organizaciju, jer su u prvom talasu bila 34 pozitivna pacijenta, a sada ih je više od 240.
– U prvom talasu je bilo vanredno stanje. Obustavljen je bio rad Poliklinike, što je vodilo ka smanjenju broja hospitalizovanih pacijenata. Priča je sada totalno drugačija. Urgentni centar radi normalno, što se vidi i po broju obavljenih pregleda, koji je možda malo manji od uobičajenog u prijemno-trijažnoj ambulanti. Naš Urgentni centar pregleda samo pacijente koji nisu sumnjivi na kovid, kojih je oko 150 za 24 sata, uključujući prijemno trijažnu ambulantu i ostale specijalnosti (internu medicinu, neurologiju, ortopediju, hirurgiju…). Nismo obustavili ni rad Polikliničke službe, s tim da je njen rad sveden na 50 odsto kapaciteta (zakazani, IZIS termini). To je neophodno da se ne bi stvarala velika gužva u čekaonicama – naglašava dr Ivan Tešić.

INSISTIRA SE NA ZAKAZIVANjU TERMINA I UPUTIMA
Ulaz sve vreme reguliše i kontroliše medicinsko osoblje. Pacijenti koji dolaze u Bolnicu to čine preko Urgentnog, dok zaposleni i oni koji idu na Pedijatriju, dijalizu ili Infektivno odeljenje, ulaze na glavni ulaz. Popunjava se i kratka anketa kako bi se stekao bolji uvid u zdravstveno stanje pacijenta. Meri se temperatura, dezinfikuju ruke i vodi računa da svaki pacijent ima zaštitnu masku. Ukoliko se desi da je neko nema, dobiće je od zdravstvenog osoblja.
– Što se tiče zakazivanja specijalističkih pregleda, insistira se na uputu sa terminom koji izdaje lekar iz Doma zdravlja, tako da sve normalno funkcioniše. Za pojedine dijagnostičke procedure pacijenti se pozivaju od kuće na osnovu ranijih spiskova. Oni nemaju termine kod sebe, već odeljenja koja to rade, pozivaju pacijente i svako jutro najavljuju njihov dolazak osoblju na ulazu u Urgentni, kako bi mogli da uđu. Vodi se računa o satnici da ne bi bilo previše ljudi u zatvorenom prostoru i kako bi se izbeglo čekanje na preglede – kaže naša sagovornica.
Što se operativnog programa tiče, objašnjava dalje dr Tešić, elektivni operativni program (zakazane operacije) trenutno je obustavljen. Ali se rade sve hitne operacije. Osobe sa malignitetima se podvode pod hitne i nisu uskraćene ni za jedan vid medicinske pomoći (operacije, ultra-zvuk, CT, terapije, pregledi). Angio sala radi normalno, kao i porodilište, uz primenu već propisanih mera zaštite.
– Kako se situacija bude smirivala tako će se i program operacija vratiti u normalu – smatra dr Tešić.

PROCES TESTIRANJA PACIJENATA
Kako kaže, od velike pomoći je mogućnost brzog testiranja. Svaki pacijent koji dolazi u bolnicu da leži mora da ima urađan brzi test. Testiranje se obavlja u Respiratornom centru ili u okolnim Domovima zdravlja, dok je testiranje hitnih pacijenata u Bolnici.
– Ukoliko je brzi test negativan, smatramo da pacijent nije rizičan za ostale koji se nalaze u Bolnici i ne može da unese infekciju. Ukoliko je test pozitivan, posebno ako je reč o IgM klasi antitela (sveža imunizacija-relativno skori kontakt sa virusom), pristupa se po proceduri Uredbe koju je Vlada RS usvojila u saradnji sa eminentnim medicinskim ustanovama.
Takav pacijent se prima na odeljenje koje je za to određeno. U Bolnici, na svakom odeljenju i odseku, postoji soba za izolaciju u koju su smešteni pacijenti koji imaju pozitivan brzi test, prema kojima se osoblje ponaša kao prema potencijalno zaraznim. Uzima im se i bris za PSR test, jer je on validniji i trenutno pokazuje da li je virus prisutan u organizmu. Tek se po pristizanju rezultata brisa, ako je on negativan, pacijent smatra kovid negativnim i smešta u sobu sa ostalima – objašnjava direktorka i dodaje da testova, kao i opreme ima dovoljno.
Proces je identičan i za decu i za odrasle, bez ikakve razlike – naglašava sagovornica.
Ona objašnjava da je prosedura sa kovid pacijentima drugačija. Ako se na osnovu bilo kojeg parametra posumnja na virus, oni se upućuju na Infektivno odeljenje na pregled, gde postoji izolaciona jedinica i ambulanta koja je otvorena 24 sata. Ukoliko postoji indikacija za bolničkim lečenjem, pacijenti se tu i hospitalizuju. Rade im se brzi testovi i PSR bris koji se šalje na analizu u Zavod za javno zdravlje.

DOVOLjAN BROJ POSTELjA
– Na Infektivnom odeljenju ima 17 postelja, a Opšta bolnica je, pored Plućne bolnice ,,Dr Vasa Savić” koja je zvanična kovid bolnica, pripremila dodatne smeštaje. Otvoren je 21. jula novi stacionar – Infektivno 2 (zgrada stare hirurgije gde je bila psihijatrija i palijativa). Tu je, za početak, 15 postelja, a kapacitet se može širiti, u zavisnosti od situacije i trenutnih potreba. Za tih 15 postelja obezbeđen je i centralni kiseonik. Postoji mogućnost priključivanja respiratora i velike boce sa kiseonikom, što je najvažnije u terapiji lečenja kovida 19 – ističe direktorka.
Bolnica se ozbiljno priprema za jesen i u planu su pojedini investicioni radovi. Cilj je da se uvede centralni kiseonik za 30 kiseoničkih mesta u zgradi stare hirurgije kako bi bila u funkciji i spremna da primi pacijente ako dođe do potrebe.
– Sve što je neophodno za lečenje i najozbiljnijih pacijenata, već sada imamo, a želimo da budemo još bolji – kaže dr Tešić.

 

Miroslava Malbaški
Foto: Jovan Drndak Njegović

 

  • PODACI ZAVODA ZA JAVNO ZDRAVLjE
    Na bolničkom lečenju 40 lica
    U periodu od 10. juna zaključno sa 10. avgustom, na teritoriji Srednjobanatskog okruga obolelo je 268 lica od novog korona virusa. Najveći broj ih je sa teritorije Grada Zrenjanina – 214; i to 65 iz naseljenih mesta i 149 iz samog grada.
    – Zavod za javno zdravlje je obolele od kovida 19 registrovao i u Opštini Žitište – 19, u Novoj Crnji 13, u Novom Bečeju 12 i 10 na teritoriji Opštine Sečanj. Na bolničkom lečenju je 40 lica, a u kućnoj izolaciji još njih 78. Izlečeno je 127 pacijenata, tako da je trenutno na lečenju 118 obolelih. Testirano je 3.256 lica – rekao je za naš list dr Zdravko Ždrale, direktor Zavoda.

 

  • ZRENJANINSKA BOLNICA U BROJKAMA
    Prema podacima koje je dr Tešić saopštila, u periodu od 1. do 31. jula na Infektivnom odeljenu pregledan je 1571 pacijent sa sumnjom na kovid, što je oko 51 dnevno. Na bolničkom lečenju zadržano je njih 194. Oko 12 odsto pregledanih je ostalo na bolničkom lečenju. Za tih mesec dana na odeljenju su radila samo dva infektologa koji su pregledali sve pacijente, dok je jedan infektolog poslat kao ispomoć u Klinički centar Vojvodine.