Desna i leva polovina mozga

Piše: Ljiljana Bailović

Novinski naslov od ponedeljka: „Saveti dr Zorana Maksimović protiv prolećnog umora”. Na slici vidim da je dr Maksimović – muško. Znači, greška je u padežnoj promeni prezimena. Čovek bi pomislio da će, u sveproklamovanoj „borbi za srpski jezik”, prvo zaposliti lektore. Ali, nisu. Uostalom, malo ko će među novinskim „konzumentima” uopšte primetiti da postoji jezička nepravilnost. Izumiru takvi znalci, ne snalazimo se više u maternjem jeziku.
Čovekova tehnička znanja napreduju krupnim koracima, ali u društvenim naukama uopšte nije tako, tu je zaostatak sve veći, ne samo kod nas, već svuda u svetu. Društvene nauke su skrajnute, niti se uvažavaju, niti se u njih ulaže, to se vidi na svakom koraku, u svakodnevnom životu, u politici, u načinima na kojima se ljudi druže i zabavljaju. Došli smo dotle da se fenomeni čovekove društvenosti koriste i tretiraju s nepodnošljivom lakoćom imbecilnosti. Eto, na primer, u Americi – tamošnje demokrate, kao Trampovi protivnici, na sav glas viču o ruskoj umešanosti u Trampovu pobedu. Tako ispada da Putin ima toliku moć da prvoj sili sveta nametne svog čoveka! Sumnjam da bi takva antiamerička antireklama bila moguća, recimo, u Kisindžerovo vreme, društvene strategije tada nisu pravljene s pola mozga, u protivnom, svet ne bi ni postao unipolaran… Rusi su, dakle, uspešno namestili izbore u Americi, ali u Crnoj Gori, eto, nisu uspeli! Tamo ih je Milo blagovremeno raskrinkao! Putin jeste moćan, ali ne baš toliko…
I, šta nam sve to govori? Pa, bar toliko da čovek ima i levu i desnu polovinu mozga, i sve do sada se, više-manje, oslanjao na obe u spoznavanju i razumevanju sveta. Ali, u 21. veku učestvujemo u velikom „in vivo” eksperimentu u kome tehnička znanja omogućavaju da profitne operacije ruše i usisavaju svetove, dok nam je desna moždana hemisfera prepuštena rijaliti šou-programima. I očito zakržljava.