DIREKCIJA REŠAVA AKTUELNE PROBLEME U GRADU I OKOLINI

Na redu biciklističke staze, kanal i fontane

Nadležni u Gradskoj upravi su povodom vanrednog stanja koje je bilo proglašeno u zemlji, prošle nedelje krenuli u obilazak svih vodotokova i kanala u gradu i po naseljenim mestima.
Kada je reč o kanalima, Zrenjaninci koji žive u naselju Bagljaš, već godinama se muče sa neprijatnim mirisom Bagljaškog kanala. Kako najavljuju u Javnom preduzeću „Direkcija za izgradnju i uređenje grada Zrenjanina”, ove godine će Bagljaški kanal biti u potpunosti sređen.
– Očišćen je ceo kanal i krenuli su da ga zacevljuju. Jedan deo je već gotov. Tokom zimskog perioda radovi nisu bili mogući, pa će se nastaviti kada počne sezona – objasnio je Goran Kravarušić, direktor ovog javnog preduzeća i dodao da je zadovoljan rezultatima koje je Direkcija ostvarila do sada.
Posebno je izdvojio izgradnju treće faze rekonstrukcije Trga slobode. Prema njegovim rečima, to je bila velika investicija, koja je na njihovo zadovoljstvo završena uspešno, kao i izgradnja tri kružne raskrsnice. Što se tiče putne infrastrukture, asfaltirano je 12 kilometara biciklističkih staza i oko 80 kilometara kolovoza u gradu. Urađena je kompletna rekonstrukcija staza na Bagljašu, u Ulici Cara Dušana i u Pančevačkoj ulici.
Direkcija za sada nije našla javnog partnera za rekonstrukciju javne rasvete. Posao je preuzela Gradska uprava. Prema direktorovim rečima, angažovana je agencija koja se bavi privatnim i javnim partnerstvima, preko koje bi trebalo da pronađu nekoliko zainteresovanih partnera.
Na pitanje da li će biti investicionog ulaganja, rečeno je da je za ovu godinu izdvojeno 200 miliona dinara za putnu infrastrukturu. Od toga je 120 miliona namenjeno za letnje održavanje puteva, a 80 miliona za investicionu izgradnju.
– Direkcija je do sada uradila kompletnu eksproprijaciju zemljišta, kao i projekat obilaznog puta oko grada koji je prošao pokrajinsku revizionu komisiju. Podnet je zahtev za građevinsku dozvolu, koji se trenutno nalazi u Sekretarijatu za urbanizam u Novom Sadu. I čekamo odgovor od njih. Po mom mišljenju, zahtev je kompletan i ne bi trebalo da imamo problema oko dobijanja građevinske dozvole. Republika Srbija je odvojila oko 150 miliona dinara za početak igradnje obilaznog puta – naglasio je Goran Kravarušić.

I.Božić