DIREKTOR „ČISTOĆE I ZELENILA” ZORAN PROTIĆ O POSLOVANJU I PLANOVIMA PREDUZEĆA

Komunalne usluge za 40 hiljada korisnika

Zrenjanince u narednom periodu, prema najavama meteorologa, očekuje značajnije zahlađenje i sneg, a o spremnosti preduzeća za zimske uslove, kao i o planovima u narednom periodu, za „Zrenjanin” govori Zoran Protić, diplomirani inženjer tehnologije i direktor Javnog komunalnog preduzeća „Čistoća i zelenilo”. On je ukazao da građani redovno izmiruju obaveze prema preduzeću, kao i da je zadovoljan ovom poslovnom godinom.

Da li je sve spremno za zimu s obzirom da su u narednom periodu najavljeni hladni dani?
– „Čistoća i zelenilo” spremno dočekuje zimu i ekipe su u pripravnosti kako bi na prvu pojavu snega mogle da reaguju. Programom održavanja ulica u zimskom periodu predviđeno je iznošenje snega iz ulica užeg centra grada, čišćenje i uklanjanje snega i leda sa trotoara, parkinga, biciklističkih staza, stepeništa na mostovima i nadvožnjacima. Takođe, zimska služba će posipati javne površine solju, kamenim agregatom i tečnim kalcijum hloridom, odnosno tečnošću protiv smrzavanja, radi sprečavanja stvaranja poledica i klizavica. Naši ljudi razgrtaće i odnosiće sneg iz užeg centra grada kada snežni pokrivač dostigne 50 santimetara i počne da smeta pešacima, biciklistima i ostalim učesnicima u saobraćaju.

Podsetite koliko je soli i rizle, mehanizacije spremno za zimu i da li imate potrebu za dodatnim radnicima u Zimskoj službi?
– Za ovu zimu obezbeđeno je 120 tona soli i 60 tona kamenog agregata. Od mehanizacije su spremni kamion „zastava”, kiperi, traktori različitih veličina i snaga koji su opremljeni daskama za guranje snega i posipačima, rovokopači opremljeni daskom za guranje snega, „bob-ket”, top za sneg i mini čistilica. Za održavanje grada u zimskom periodu biće angažovano oko 50 radnika.

Da li građani ažurno izmiruju obaveze prema JKP „Čistoća i zelenilo” i kolika su dugovanja prema preduzeću?
– Većina građana na vreme ažurira plaćanje obaveze prema preduzeću. Od januara 2017. godine „Čistoća” samostalno obavlja naplatu za komunalne usluge za ukupno 39.224 korisnika. Procenat naplate od građana je sada 91 odsto i veći je u odnosu na raniji period. Potraživanja od građana, na ime usluge iznošenja komunalnog otpada, zaključno sa 31. oktobrom tekuće godine, iznose 52.118.313 dinara.

Da li će biti još nekih poskupljenja usluga „Čistoće”, s obzirom da je nedavno poskupelo iznošenje smeća?
– Za sada nije u planu podizanje cena drugih usluga koje preduzeće pruža.

Bliži se kraj godine, da li JKP „Čistoća i zelenilo” svodi račune i kako ste zadovoljni poslovnom godinom?
– Zadovoljan sam poslovnom godinom. Realizovali smo zacrtane planove i tako nastavljamo i u sledećoj godini. Kako bismo unapredili rad i efikasnost službe za iznošenje i deponovanje komunalnog otpada, kupili smo dve autosmećarke i auto podizač, koji će biti isporučeni u januaru 2019. godine. Kamioni će se koristiti za iznošenje komunalnog otpada u gradu i u naseljenim mestima, dok će se auto podizač prvenstveno koristiti za iznošenje komunalnog otpada, odnosno kontejnera iz privrede. Sa nabavkom novih autosmećara, kapaciteti „Čistoće”, kada je iznošenje komunalnog otpada u pitanju, biće znatno uvećani, a samim tim i kvalitet u pružanju komunalnih usluga biće mnogo viši, kao i nivo komunalne higijene u gradu.

Da li su u planu kapitalna ulaganja u narednoj godini?
– Imamo u planu značajne investicije, međutim, one zavise od finansijskih sredstava. Jedna od njih je izgradnja i opremanje veterinarske stanice i izgradnja sanitarne kasete za odlaganje komunalnog otpada.

S. Vorkapić