DIREKTOR SAVREMENE GALERIJE DUŠAN RADIŠIĆ – SLIKARI I AKTUELNI KULTURNI TRENUTAK

Za kvalitetnije čuvanje kulturnog nasleđa

Savremena galerija Zrenjanin organizovala je 40. Susret akvarelista od 20. do 24. juna, u Umetničkoj koloniji Ečka, koja je osnovana još 1956. godine. Jubilej vredan pažnje, promoviše akvarel kao specifičnu slikarsku tehniku, ali ukorak sa vremenom, prelazi njegove okvire i dozvoljava umetnicima da je kombinuju i sa drugim vidovima vizuelnog stvaralaštva. U toku je i renoviranje paviljona Umetničke kolonije Ečka.
O Susretu akvarelista, aktuelnostima vezanim za Galeriju, kao i planovima, razgovarali smo sa direktorom ove kulturne ustanove Dušanom Radišićem.

Dve godine ste rukovodilac Savremene galerije Zrenjanin Umetničke kolonije Ečka, koliko je to timski rad?
– Tradicija i postojanje Savremene galerije imaju veliki značaj za kulturni život, i nemerljiv je doprinos kulturnom nasleđu čuvanje umetničkih blaga u našem depou. Organizacije umetničkih kolonija kao i sve programske aktivnosti pripremaju kustosi Savremene galerije Sunčica Lambić Fenjčev, Slavica Popov u dogovoru sa mnom, gde svakako učestvuje i ceo kolektiv, jer je svako od zaposlenih zadužen za određeni segment.

Kako teku radovi na renoviranju paviljona, kada je planiran završetak, koja je cena i ko je finansijer?
– U prvoj fazi renoviranja koja je počela lane, urađen je enterijer: radi se o spuštanju plafona, sanaciji elektroinstalacije, gletovanju i krečenju svih unutrašnjih zidova i zamenjena je kompletna stolarija. Druga faza renoviranja predviđena je za ovu godinu, a na redu su adaptacija krova i fasada. Uz odličnu saradnju i razumevanje gradonačelnika Čedomira Janjića, dogovoreno je da će Grad pomoći u adaptaciji Paviljona. Vrednost radova je oko 3,5 miliona dinara. Veliku pomoć i podšku imamo i od Ministarstva kulture, gde redovno učestvujemo sa projektima i gde su prepoznali našu tradiciju, kao i trud da pratimo svetske trendove u savremenom stvaralaštvu. Posle dužeg vremena, uspostavljena je ponovna saradnja sa Pokrajinskim sekretarijatom za kulturu koji nas je ove godine podržao u organizaciji 64. saziva Umetničke kolonije Ečka „Slika 2019”.

Gost jubilarnog Susreta akvarelista je akademski slikar Marko Tubić, mladi umetnik koji se bavi i obnovom freski u hramu Svetog Marka u Beogradu…
– Kolonija u Ečki je od svog osnivanja, 1956. godine, bila mesto susreta umetnika koji se izražavaju u različitim medijima, raznih generacija i sa različitih geografskih prostora. Nama je posebno značajno što se u našoj koloniji ostvaruju poznanstva i saradnje koje traju i pomažu umetnicima da se razvijaju u svom radu, ali i da im se otvore neke nove mogućnosti za izlaganje. U tom kontekstu želimo da svake godine povežemo jednog umetnika iz našeg grada sa umetnicima sa kojima nije imao prilike da se sretne i tako ga podržimo u razvoju njegove umetničke karijere. Inače, uslov nije samo da umetnik bude iz Zrenjanina, nego je bitno da prepoznamo kvalitet njegovog dosadašnjeg rada kao i kod ostalih učesnika kolonije.
Marko Tubić, jedan od ovogodišnjih učesnika, koji je osnovne i doktorske studije završio na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, stručna javnost ocenjuje kao perspektivnog mladog autora, dobitnik je nekoliko značajnih nagrada, već dugo se bavi izradom mozaika u hramovima Srbije. Njegove slike, autentičnog likovnog izraza, izlagane su širom sveta, a deo su brojnih privatnih kolekcija. Poslednjih godina živi i stvara u Zrenjaninu, pa je u mogućnosti da se neposredno uključi i u sve nove gradske, umetničke tendencije.

Ima li izgleda da Savremena galerija Zrenjanin dobije prostor za stalnu postavku?
– Planirano je da se u što kraćem roku reši izmeštanje dela Savremene galerije i depoa, odnosno traži se odgovarajući prostor. Upravo zbog tradicije i velikog broja eksponata koji imaju kulturnu vrednost, Savremena galerija ima potrebu za kvalitetnijim i adekvatnijim načinom čuvanja tog kulturnog nasleđa.
Uz podršku gradonačelnika i njegovog stručnog tima, tražimo rešenje i postoje izvesne indicije da se uskoro reši izmeštanje dela Savremene galerije, kao i depoa. To treba da bude odgovarajući prostor koji bi zadovoljio i našu izlagačku delatnost i očuvanje zbirke koja je u našem depou.
Branka Jajić

Branka Jajić