PREMIJERKA POSETILA FABRIKU VODE U ZRENJANINU

Postrojenje počinje sa radom sredinom jula

Problem pijaće vode je jedan od najvećih koji vas muči. Ja za to imam razumevanja i verujem da je rešenje sasvim blizu. Uključili smo se u rešavanje ovog problema na institucionalan način odobrivši pozajmicu za nabavku kritičnih elemenata za postrojenje, koji su izazvali kašnjenje u njegovom kompletiranju. Nemojmo zaboraviti da se radi o savremenom postrojenju sa mnogo sofisticiranih elemenata. Lično ću sredinom jula ponovo posetiti Zrenjanin da se obavestim kako sve napreduje – izjavila je predsednica Vlade Ana Brnabić, u sredu, na početku sastanka sa predstavnicima konzorcijuma iz fabrike vode. Sasatanak je održan u fabrici vode i bio je otvoren za javnost.
Tokom ovog zasedanja moglo se čuti da će isporuka prečišćene vode početi sredinom jula, a do kraja septembra ili početka oktobra biće obavljene sve potrebne analize sastava i zdravstvene bezbednosti vode.
Vreme do tada biće iskorišćeno za otklanjanje problema koji su se pojavili u dosadašnjem radu postrojenja, a zbog kojih je svojevremeno obustavljen njegov rad. Biće formirana i mešovita komisija koja će ponovo detaljno pregledati postrojenje pre dobijanja potrebnih dozvola, uključujući i upotrebnu. Istovremeno, biće nastavljeno i sa ispiranjem 1.100 kilometara duge vodovodovodne mreže u gradu.
Gradonačelnik Čedomir Janjić je ukratko podsetio na bezuspešne pokušaje da se poboljša kvalitet vode u vodovodu, da se ona rastereti organskih materija i viška minerala, da bi 2004. godine bila zabranjena za piće i pripremu hrane, ovog puta zbog arsena. On je ukazao i na sklopljen, pa raskinut ugovor sa nemačkom kompanijom „Vasertehnik”, koji je Janjić ocenio da je bio nepovoljan. Usledio je ugovor sa konzorcijumom koji je potom izgradio aktuelnu fabriku vode. – U decembru prošle godine ona je počela sa radom u punom obimu, ali su se pojavili problemi, koji su, imam uveravanja izvođača radova, rešeni – rekao je Janjić.
Nenead Obradović, prvi čovek konzorcijuma (čine ga „Sinerteh”, „Zilio” doo i „Zilio”) dao je detaljan osvrt na probleme koji su se javili u fazi reversne osmoze, ali su rešeni uz pomoć eksperata nemačke kompanije „Bajer”. Nabavljena je i veća količina keramičkih filtera danskog proizvođača „Lipteh”. Praksa je naložila i da se u manjoj meri izmene hemikalije u prvom tretmanu sirove voda koja se crpi sa izvora Vodovoda… Važna oprema nabavljena je i od partnera iz Izraela. Obradović je potvrdio da je dobijena finansijska podrška države za rešavanje problema i zahvalio se Vladi i premijerki na tome.
U odgovoru na pitanje novinarke Televizije N1 o otpadnom mulju iz postrojenja, Obradović je izjavio da je to rešeno, sa specijalizovanom firmom iz Kikinde, ne navodeći o kolikoj bi se količini radilo. Ona ne može biti mala, s obzirom da je kapacitet postrojenja do 6,5 miliona kubnih metara godišnje. Otpad se tretira kao poluopasan.
Od novinarskih pitanja zanimljivo je bilo pitanje ekipe Insajdera o pozajmici od 67,5 miliona dinara koju je JKP „Vodovod i kanalizacija” odobrio privatnom konzorcijumu, na koje je odgovorio advokat Oliver Zeveđi – da se radi o teretnom poslu, odnosno novcu koji će biti vraćen, a čija se namenska potrošnja svakodnevno kontroliše.
Premijerka je, na primedbu o eventualnoj (ne)zakonitosti odobravanja pozajmice javnog preduzeća privatnom konzorcijumu, intervenisala rečima da, kao najodgovornija ličnost u Vladi, ima zadatak da globalno pomogne rešavanju problema. Ukoliko je u nekoj fazi tog procesa došlo do kršenja zakona, to je stvar pravosudnih organa i relevantnih ministarstava.
– Meni je zaista žao što se ovaj problem rešava sada, 15 godina nakon zabrane upotrebe vode iz javne mreže za piće. Lako je i možda politički oportuno kritikovati one koji su prionuli da problem reše, pa možda negde i pogreše… Ja ću lično istrajati da se ovaj problem reši. Da nije tako i da nisam uverena da radimo pravu stvar u interesu građana, ne bismo ni organizovali ovaj javni sastanak – izjavila je premijerka na kraju skupa.

M. Stojin