ĐAČKE EKSKURZIJE I NASTAVA U PRIRODI POSLE KORONE

Putovanja pod budnim okom i uz mere bezbednosti

Školska 2019­/2020. godina, koja se bliži kraju, od 17. marta je poprimila neubičajeni tok. Zbog pandemije koron virusa obrazovne ustanove su bile zatvorene, đaci su učili i dobijali zadatke „na daljinu”, a Ministarstvo prosvete i tehnološkog razvoja se, u skladu sa aktuelnom situacijom, oglašavalo u vezi sa radom škola, polaganjem ispita, ocenjivanjem, školskim ekskurzijama.
Od 6. maja, vanredno stanje u zemlji je ukinuto, ali su ostale vanredne mere. Tako je, najnovijom odlukom, dozvoljeno da se od 1. juna organizuju ekskurzije i nastava u prirodi, poštujući mere bezbednosti i zaštite.

Na put od juna do avgusta
Osnovnim školama koje su ekskurzije i nastavu u prirodi predvidele u okviru godišnjeg plana rada i u vezi sa tim sprovele javnu nabavku, preporučeno je da realizuju planirane ekskurzije i nastavu u prirodi od 1. juna, a najkasnije do 31. avgusta, kada se aktuelna školska godina zvanično završava.
– Imajući u vidu da je u periodu od 17. marta do 6. maja u Republici Srbiji bilo proglašeno vanredno stanje i da je prekinut neposredni obrazovno-vaspitni rad u školama, da je učenicima u dugom periodu bila uskraćena vršnjačka komunikacija, druženje i igra, ali i boravak u prirodi, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja preporučuje organizaciju ekskurzija i nastave u prirodi i sa manjim procentom učenika od propisanog – navodi se u uputstvu Ministarstva.
U Zrenjaninu će, od 28 osnovnih škola, OŠ „Žarko Zrenjanin” realizovati nastavu u prirodi, tokom juna meseca, za 90 učenika na Goču i za 100 učenika u Gučevu. Osnovna škola „Dr Jovan Cvijić” će realizovati ekskurzije, u avgustu, za 86 učenika petog razreda.
– Oni će ići u Tršić, Tronošu, Banju Koviljaču. Za 46 učenika šestog razreda planirani su Smederevo, Viminacijum, Srebrno jezero, a za 67 učenika sedmog razreda Lisine, Manasija, Resavska pećina, Smederevska tvrđava – kaže Biljana Jovanov, direktorka Škole.
Đaci OŠ „ Dositej Obradović” će realizovati ekskurzije u junu, julu i avgustu. Za 120 učenika 3. i 4. razreda biće organizovano putovanje u Beograd, njih 45 iz 5. razreda putovaće u Niš, 45 đaka 6. razreda ići će na Kopaonik, isto toliko sedmaka boraviće na Zlatiboru, a 47 malih maturanata na Tari.

Druženje, boravak u prirodi, nova znanja
Ostale škole nisu imale dovoljan broj zainteresovanih, ili su imali problema sa javnim nabavkama (prekinut proces javne nabavke zbog vanrednog stanja, škole sa malim brojem učenika nisu uspevale da dobiju neophodne ponude od turističkih agencija), kažu u Školskoj upravi Zrenjanin.
– Činjenica je da su učenici tokom pandemije kovida, bili uskraćeni za lične kontakte, druženja, boravak u prirodi. Nastava na daljinu, kao i komuniciranje i druženje posredstvom društvenih mreža je pomagalo da se fizička izolacija lakše podnosi. Želja dece da nadoknade propušteno vreme i prilike za boravak i igre u prirodi su razumljive, stavovi roditelja i nastavnika su po pitanju putovanja – različiti. Ukidanje vanrednog stanja i dozvola Ministarstva da se realizuju ekskurzije i nastava u prirodi, uzimajući u obzir da deca, po rečima stručnjaka, nisu ni bila rizična grupa, podrazumeva da treba sačuvati visok nivo opreza i profesionalizma u planiranju i realizovanju putovanja, vodeći računa o bezbednosti i zdravlju svih. No poznajući svoje kolege, nemam sumnju da će odgovornost i bezbednost biti na najvišem nivou, kao i mnogo puta do sada i da će se učenici vratiti svojim kućama bogatiji za mnoga nova znanja, kontakte i iskustva – kaže Snežana Oluški Vlačić, načelnica Školske uprave za Banat Zrenjanin.
Mlade naraštaje, primećuje Oluški Vlačić, treba učiti da razvijaju odgovornost i brigu za prirodu, sav živi svet, sopstveno zdravlje i zdravlje svih sa kojima su u kontaktu, svakodnevno, u svakoj prilici, na igralištu, ulici, proslavi ili putovanju.
– Tako da bih apelovala na koleginice i kolege da, pokazujući učenicima lepote naše zemlje, stalno ukazuju na činjenicu da nisu virusi najveći neprijatelji našeg zdravlja, već smo to mi sami, jer ne vodimo računa o prirodi koja nas hrani i vazduhu koji udišemo – istakla je ona.
Ministar Šarčević je rekao da oni koji žele mogu da realizuju dogovorena putovanja, a oni koji žele namenski vaučer mogu to da uzmu.
Ko želi novac, izjavio je Šarčević, postoji i ta opcija „ali kada se stekne određeni vremenski uslov za to”. Maturanti srednjih škola koji su imali dogovorena putovanja u inostranstvo moraće da ih, u dogovoru sa turističkim agencijama zamene za destinacije u Srbiji.

 • SREDNJOŠKOLCI
  Srednje škole uglavnom ne organizuju ekskurzije. U Zrenjaninskoj gimnaziji, po rečima direktora Milana Radakovića, putovanja su završena početkom školske godine, u septembru i oktobru.
  Hemijsko-prehrambena i tekstilna škola „Uroš Predić” već duže vreme ne organizuje ekskurzije za učenike.
  – Smatram da je pravilnik o organizovanju ekskurzije takav da postoji mogućnost da se škola „oklizne”. To je model nedorečenosti i konfuzije – smatra direktor Jugoslav Bogdanović.

 

 • ŽITIŠTANSKI ĐACI NE PUTUJU
  Osnovna škola „Sveti Sava” u Žitištu, sa isturenim odeljenjima u Ravnom Topolovcu, Torku i Banatskom Dvoru ima 425 đaka. Škola ne organizuje ekskurzije.
  – Nismo ni raspisivali javne nabavke. Škola ne organizuje đačka putovanja. To se odnosi i za đake u centralnoj školi, i u isturenim odeljenjima – rekla nam je Snežana Majkić, direktorka Škole.

Milena Bečejac