HOLANĐANIN ROEL ELFRINK, PRVI OBOLELI OD KORONA VIRUSA O PRELEŽANOJ BOLESTI

Srpsko zdravstvo je u kriznom periodu pokazalo zavidan nivo

Kada je krajem juna 2018. godine otvoren proizvodni pogon belgijske kompanije „Talent 4 Blinds” (T4B) u zrenjaninskoj industrijskoj zoni „Jugoistok – Ečka”, direktor ove fabrike, koja se bavi proizvodnjom roletni i dekoracija za prozore, Holanđanin Roel Elfrink, kazao je da ovaj strani investitor ima ozbiljne planove u Zrenjaninu. Od tada, kompanija „T4B” uspešno posluje, a planira i širenje proizvodnje jer je, po rečima Elfrinka, kao investitor više nego zadovoljan uslovima koje je obezbedila lokalna samouprava u Zrenjaninu, na čelu sa gradonačelnikom Čedomirom Janjićem.
Ovog proleća planove je, međutim, poremetio korona virus koji je, ne samo na određeno vreme zatvorio proizvodne pogone u Zrenjaninu, nego i smestio Roela Elfrinka u bolnicu. On je, naime, bio prva osoba u našem gradu kod koje je utvrđeno prisustvo korona virusa.

Znate li kako ste se zarazili i kako ste se osećali nakon što je kod vas utvrđeno prisustvo virusa?
– Korona virusom sam se inficirao sredinom marta, za vreme odmora u Austriji. Po povratku u Zrenjanin osetio sam prve simptome, odnosno blagu temperaturu i kašalj. Odmah sam se javio u zrenjaninsku Opštu bolnicu, gde mi je urađen test i potvrđeno da sam zaražen. Ležao sam na infektivnom odeljenju, a onda sam, s obzirom na blage simptome, otpušten iz bolnice i upućen u dvonedeljnu kućnu izolaciju.
Tamo mi se stanje iznenada pogoršalo, pa sam prebačen u Klinički centar Vojvodine u Novom Sadu. Iako sam sve vreme imao težu kliničku sliku, zahvaljujući stručnom timu Kliničkog centra Vojvodine, uspeo sam brzo da se oporavim. Za medicinske radnike u Novom Sadu i Zrenjaninu imam samo reči hvale. Svi oni su veoma požrtvovani i posvećeni svom poslu, a mi pacijenti smo im u tim, nimalo lakim danima, bili prioritet. To nam je ulivalo dodatnu nadu i sigurnost u tim kritičnim trenucima, kada je naredno jutro izgledalo nedostižno. Zdravstveni sistem u Srbiji je u ovom kriznom periodu pokazao zavidan nivo, koji se može meriti sa najrazvijenijim evropskim zemljama i vaši građani treba da budu ponosni na to.

Vi ste jedan od dvojice prvih donora krvne plazme u Vojvodini. Šta vas je podstaklo da se prijavite?
– Kada sam čuo za kampanju „Doniraj plazmu – spasi nekome život” bez dvoumljenja sam se prijavio kako bih dao svoj doprinos borbi protiv korona virusa. Ovo je sasvim novo iskustvo za mene, jer nikada do sada nisam bio dobrovoljni davalac krvi. Sada sam presrećan, jer sam u prilici da nekome spasim život.

Kada ste saznali da ste zaraženi odlučili ste da zatvorite pogone u Zrenjaninu kako se virus ne bi proširio?
– Tako je. Odmah smo doneli takvu odluku, jer smo želeli da postupimo odgovorno i sprečimo eventualno širenje virusa. Svi radnici su upućeni svojim kućama. Pojedinci koji su bili u direktnom kontaktu sa mnom morali su u izolaciju, a u međuvremenu su preduzete sve mere zaštite u fabrici, koje su podrazumevale i dezinfekciju prostorija. Nakon određenog vremena smo, postepeno, pokretali proizvodnju prateći sve preporuke i pridržavajući se mera zaštite.

Bez obzira na to što fabrika nije radila, radnicima će biti isplaćene plate.
– Sve kompanije će morati da ulože dodatne napore da bi prevazišle gubitke prouzrokovane u periodu dok nisu radile, pa tako i mi. Značajnu pomoć, da bismo nesmetano isplaćivali plate u ovom kriznom periodu, obezbedila je država Srbija, odlukom Vlade Srbije da poslodavcima koji rade u ovoj zemlji isplati minimalne zarade za svakog radnika za period od tri meseca, što smo i mi iskoristili.
Ekonomski razvoj Srbije je više nego evidentan, što je direktna posledica privrednih i ekonomskih mera koje Vlada Republike Srbije i predsednik države Aleksandar Vučić primenjuju, o čemu svedoči i sve više investitora koji se odlučuju za ulaganja u vašu zemlju.

Kada smo već kod poslovanja, zašto ste se odlučili da proizvodne pogone otvorite baš u Zrenjaninu?
– Razmišljajući o ulaganju, ispitivali smo zemlje u regionu i opredelili smo se za Republiku Srbiju kao zemlju sa najviše investicionih potencijala, veoma obrazovanim stanovništvom i visokokvalitetnim radnicima. Zrenjanin nam se nametnuo kao najbolja opcija za investiranje među brojnim gradovima u zemlji, jer ima ogromnu tradiciju kao jedan od vodećih industrijskih gradova, ali i kvalitetan obrazovni i edukativni sistem.

  • POMOĆ NA POČETKU
    – Početak rada kompanije nije bio lak, ali je zahvaljujući velikoj pomoći lokalne administracije to olakšano, sa maksimalnom podrškom na svim nivoima. Ni u jednom trenutku se nismo pokajali što smo došli u Zrenjanin. Naprotiv, veoma smo zadovoljni saradnjom sa lokalnom samoupravom i gradonačelnikom Čedomirom Janjićem i zbog toga u narednom periodu planiramo da proširimo investiciju i zaposlimo dodatni broj radnika – istakao je Roel Elfrink.

 

L. Z.