Dobrota

Piše: Milena Bečejac

Još se slažu kockice o godini koja je za nama. I o tome kako smo je dočekali. Znam, u zdravlju, sreći i veselju, tako se uvek govorilo. A već se spremamo za božićne praznike, i razmišljamo o radosti i dobroti koju praznik donosi.
Bila sam ovih dana na maloj svečanosti upriličenoj povodom završetka projekta „Preduzimljivo dete – uspešan preduzetnik” koju je organizovalo Udruženje pedagoga i psihologa. Đaci iz deset gradskih osnovnih škola predstavila su nam ideje – ne zna se koja je od koje bolja. Meni su se dopali svi njihovi projekti, stvarno su pametni, duhoviti, brižni…
Kako je vreme za dobra dela, pomenula bih njihove ideje kako da pomognemo ljudima kojima je kontejner spas. Humana mladost ne zaboravlja ljude u nevolji, beskućnike, sve one koji su ugroženi… „Budi čovek, pomozi drugom, nemoj ga ostavljati gladnim pred klupom. Ako si čovek pravi, doniraj svoje stare stvari. Tebi možda nisu bitne, ali tužnom čoveku će jako da se svide.” To je poruka kojom su dočekali posetioce. Tu su i druge ideje – recimo, kontejner u nekoliko delova, obeležen različitim bojama, za odlaganje otpada koji može da se reciklira, a novac da se usmeri za pomoć beskućnicima.
Ili, „Pametni patuljci” žele da pomognu vršnjacima, i mlađima, koji ne mogu da savladaju školsko gradivo, pa bi im držali časove, naravno besplatno. Bile su tu i devojčice mrazice, koje su obezbedile paketiće za troje predškolaca.
Naravno, dobro se dobrim vraća, pa je došao Deda Mraz i deci podelio slatkiše i plišane igračke. Baš jedno lepo veče, praznično samo po sebi.
Na plišanim igračkama pisalo je „Dobrota”. I to je bilo dovoljno kao poruka, i kao pouka. Ne znam zašto, ali jedna devojčica, Milica, poklonila mi je igračku dobrote. Bila sam zatečena ovim lepim gestom. Nekako nisam u tom trenutku imala ništa čime bih mogla da uzvratim pažnju, rekla sam, valjda, hvala, ne znam, baš sam bila iznenađena.
Mladi brinu i o starijima, i o vršnjacima. Tako su nedavno gimnazijalci i medicinari, sa volonterima „Vojvođanske inicijative”, prikupljali farmerke, dukseve, patike za vršnjake. I sve su to akcije koje, zapravo, traju, i koje mogu da učine da nam svaki dan bude poseban, human, praznični… Da ne ostane da samo praznici u nama probude ono najbolje u nama…