DOLAZE MLADI: SEBASTIJAN STEVANOVIĆ, BUDUĆI SOFTVERSKI EKSPERT

Ili Švajcarska, ili Zrenjanin

  • U indeksu desetke, uskoro će polagati diplomski, a master studije na fakultet EPFL u Lozani

IOS aplikacija za Microsoft Azure Security Centre – tema je diplomskog rada na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, Elektrotehničkog fakulteta, studijski program softversko inženjerstvo našeg sugrađanina, dvadeset trogodišnjeg Sebastijana Stevanovića. To je servis koji pruža „Majkrosoft”, a Sebastijan je napravio aplikaciju za ajfon uređaje. Čim diplomira, kreće na master studije u Lozanu, fakultet EPFL (Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne) i biće jedini student iz Srbije (primeljen je i na ETN u Cirihu, ali se opredelio za fakultet u Lozani).
Naš mladi sugrađanin jedan je od onih Zrenjaninaca koji ne vole da govore o sebi, mada je još u osnovnoj i srednjoj školi osvajao nagrade. Završio je Elektrotehničku i građevinsku školu „Nikola Tesla”, arhitekturu, i tada osvojio jednu prvu (iz matematike) i dve druge nagrade (iz nacrtne geometrije i primene računara u visokogradnji) na državnim takmičenjima.
Sebastijan je student prve generacije novosadskog fakulteta koja je upisala softversko inženjerstvo i informacione tehnologije, imao je na upisu 100 bodova, u njegovom indeksu su samo desetke… Očekujemo, zato, s prvom, da će i na diplomskom, koji će uskoro da polaže, sve to biti i potvrđeno.
Sebastijan s ponosom kaže da je i njegova sestra Isidora dobar student i da je aplicirala na Medicinskom fakultetu u Temišvaru.
Naravno, iza svakog Sebastijanovog uspeha stoji njegova porodica, koja mu je i najveća podrška, kao i devojka Valentina Todorov.
Pitamo Sebastijana da li će se, posle studija u Švajcarskoj, vratiti u Srbiju. I zašto baš Švajcarska?
– Švajcarska je perspektivna zemlja i imaju dva najbolja fakulteta na svetu u mojoj struci. Voleo bih ili da ostanem u Švajcarskoj, ili da se vratim u Zrenjanin i da tu radim poslove za neku švajcarsku kompaniju. Znači, ili Švajcarska, ili moj Zrenjanin – kaže Sebastijan i dodaje da ne zna kuda će ga dovesti put usavršavanja.
Kada je upisao sofversko inženjerstvo, Sebastijan je znao da je to perspektivno zanimanje i da posla ima. Zato ga raduju nastojanja da se Zrenjanin priključi IT centrima. Jedva čeka da diplomira, pa da krene na master studije u Švajcarsku, a u međuvremenu se nada da će dobiti stipendiju jer su studije skupe.
Sebastijan je trenirao karate, bio je prvak Vojvodine, ima braon pojas, ali je treninge zanemario zbog studija. Voli planinski biciklizam. Možda mu je upravo taj sportski duh pomogao da od malena bude borac – ne samo po desetkama u indeksu, već i u svakodnevnom životu, što ovaj mladi čovek i pokazuje.
Sebastijan ovo leto provodi u pripremanju diplomskog. Biće, međutim, kaže, mesta i za odmor u Grčkoj, kao što ga ima i u gradu, na bazenu, Peskari..
Da li je, za njega, Zrenjanin „mrtav grad”? Kaže da nije, drži se, ali na staklenim nogama…

M. Bečejac