Đorđe Randelj o svojoj knjizi o patrijarhu Pavlu

Promocija knjige „Patrijarh Pavle, svetac kojeg smo poznavali”, u izdanju novosadskog „Prometeja” održana je sinoć u salonu Narodnog muzeja Zrenjanin. O knjizi je govorio autor Đorđe Randelj iz Novog Sada, novinar i književnik. Autor je do sada objavio 25 knjiga, a kako je i sam rekao, ova o patrijarhu Pavlu je i najuspelija, a napisana je povodom sto godina od njegovog rođenja u izdanju novosadskog „Prometeja”.

-Namera ove knjižice je da srpski narod konačno sazna, ili bar nasluti, pa možda krene i u dalje traganje, koga je to u čičnosti patrijarha Pavla imao za duhovnog vođu u tih, svakako naktežih , četvrt veka moderne istorije – rekao je Đorđe Randeq. – A možda i istorije cele.

O knjizi su govorili i prof. dr Neda Mimica – Dukić i Mirjana Vladisavljev, urednica na novosadskoj televiziji Kanal 9.

Patrijarh srpski Pavle bio je 44. poglavar Srpske pravoslavne crkve, od 1990. do 2009. godine. Reč je o izuzetnoj ličnost koja je ostavila jedan od najznačajnijih tragova u novijoj srpskoj istoriji. Krasili su ga, kako piše autor, skromnost, poštenje, mudrost i pristupačnost, kao čoveka iz naroda, bez kompleksa veličine ili protokola.

Đorđe Randelj (1954), jedan je od naših najuglednijih novinara, publicista i književnika. Karijeru je počeo u „Dnevniku”, sarađivao s brojnim  glasilima a danas je urednik redakcije za kulturu u RTV Vojvodina. Autor je više od dvadeset knjiga.

Organizator je sada već kultnog festivala „Razgovori o ljubavi (prema čitanju)“ na novosadskom brodu „Zeppelin”, na kom su učestvovali najznačajniji srpski književnici. Sveštenički sin i nekadašnji student Teološkog fakulteta u Beogradu autor je i knjiga „Otkriće Biblije” (Prometej, Novi Sad, 2012), koja nje takođe sinoć predstavljerna u Zrenjaninu.

B.Jajić – S.Vorkapić

Foto Jovan Njegović Drndak

randelj-o-patrijarhu0001_web randelj-o-patrijarhu0009_web randelj-o-patrijarhu0015_web randelj-o-patrijarhu0017_web randelj-o-patrijarhu0030_web randelj-o-patrijarhu0031_web randelj-o-patrijarhu0034_web