DR SVETLANA JOVANOVIĆ, DIREKTORKA SPECIJALNE BOLNICE ZA PLUĆNE BOLESTI „DR VASA SAVIĆ“ U ZRENJANINU

Lečenje u kovid sistemu, borba za život

– Prerano smo se opustili – ističe prim. mr med. sci dr Svetalna Jovanović, direktorka zrenjaninske Plućne bolnice „Dr Vasa Savić“, ustanove koja radi u kovid sistemu. – Nažalost, stigao nam je i treći talas sa još težim simptomima i pogubnijim ishodom. To ponavljamo od početka pandemije: moramo više nego do sada i uvek, a ne samo kada se setimo, da čuvamo, pre svega, sebe, ali i jedni druge, jer od toga, prvenstveno zavisi da li ćemo biti zaraženi. Dosta smo naučili o ovom virusu u međuvremenu, ali je još dosta i nepoznanica. Među nama ima onih koji su asimptomatični i samo prenose virus, ali će neko sa kim je ta osoba u kontaktu aktivirati virus. Pomislite uvek kada zaboravite da stavite masku da ste upravo vi u opasnosti, ali i oni koji su u vašam okruženju. Pranje ruku, rastojanje, provetravanje prostorija se podrazumeva. Ovim ne mislim da prekorevam nekoga    jer verujem da se većina toga pridržava, ali moramo stalno podsećati. Ovo je neophodno kako bi se zdravstveni sistem održao u životu.
Ovih dana se kovid bolnica ponovo neprestano puni. Kako odolevate?
– Svakodnevno primamo po nekoliko bolesnika koji su kovid pozitivni i imaju teže upale pluća. U pitanju su najčešće zapaljenja oba plućna krila, što zahteva složenu terapiju i neprestano praćenje stanja, kako bi se predupredilo najtragičnije. U kovid bolnici imamo 77 postelja. U težim slučajevima, postoji mogućnost da ih 25 prima terapiju kiseonikom. Ipak, od početka epidemije su pacijenti sa najtežim simptomima, koji su zahtevali respirator, upućivani u Klinički centar Vojvodine u Novom Sadu. Međutim, ako se stanje u regionu pogorša, moraćemo da se usredsreimo na sve kapacitete koje imamo u Zrenjaninu.
Čujemo različite priče, od onih da su bolesnici imali simtome slične gripu, do osipa, peckanja…
– Nije jednostavno prepoznati da li je reč o sezonskom gripu ili infekciji izazvanoj korona virusom. Radiografski snimak u mnogome pomaže kod bolesnika koji imaju respiratorne tegobe. Veliki broj korona pozitivnih bolesnika ima komplikacije u vidu upale pluća karakteristične radiološke slike.Testiranje je, naravno, najbolja potvrde bolesti , ali kao i svi testovi nije 100% siguran.
Da li su i vaša iskustva različita?
– Upravo tako. Pojedini pacijenti imaju kliničku i radiološku sliku korona upale pluća, a PCR test im je negativan. Takve bolesnike odvajamo od kovid pozitivnih, ali se prema njima ponašamo, što se tiče zaštitnih mera zaposlenog osoblja, kao da su kovid pozitivni.
Kako kreće lečenje pacijenata koji su kovid pozitivni i imaju zapaljenje pluća?
– Lečimo ih prema protokolu za lečenje kovid pozitivnih bolesnika sa kiomplikacjama na plućima i to antiviroticima, antibioticima, vitaminskom potporom, antikoagulantnom terapijom (da bismo zaštitili krvne sudove i sprečili nastanak tromba). Terapiju kiseonikom primenjujemo kod bolesnika kod kojih se poremeti gasna razmena i nivo kiseonika padne ispod dozvoljenog nivoa. Koncentracije su različite, od slučaja do slučaja, shodno stranju pacienta. Ako ne dođe do poboljšanja, prinuđeni smo da pacijenta priključimo na aparat za neinvazivnu ventilaciju pluća (NIV) . Ukoliko ni to ne pomogne, neizbežan je respirator – slanjem u tercijerne ustanove, odnosno Opštu bolnicu „Đorđe Joanović“. O tome odlučujemo timski – pulmolog, anesteziolog, infektolog, ne retko i kardiolog, s obzirom na stanje pacijenta i rizik.
Borite se već mesecima zajedno sa pacijentima i proživljavate njihove muke?
– Najteže je kada počne borba za život – i za pacijenata, ali i za kompletno osoblje koje je u prvoj liniji borbe. Rad u kovid bolnici je izuzetno naporan posao, iako je zdravstveno osoblje dobro obučeno i imamo adekvatnu zaštitnu opremu. Od kada smo postali kovid bolnica, kroz ustanovu je prošlo, uključujući i sadašnje aktuelne bolesnike, oko 300 pacijenata, a samo oko 15 – 20 odsto zaraženih kovidom prethodno su imali neke plućne komplikacije. Brojni su slučajevi iscrpljujuće borbe za njihovo izlečenje, pobeda, ali i poraza, pogotovo kod hroničnih bolesnika. Sve nevolje se zaborave kada pobedi život. Nažalost, nije uvek tako… Još nismo pobedili korona virus, ali smo u prednosti. Pobedu će doneti, verujem, dobra vakcina… ali i naš savestan odnos prema sebi, drugima, tj. životu u ovom zaista teškom periodu.

Branka Jajić


  • BORBA U SKAFANDERU
    Zdravstveno osoblje , ali i nezdravstveno – spremačice, servirke, pomoćni radnici -    po osam i više sati su u skafanderima, sa duplim maskama na licu. Obučeni su, imaju neophodnu opremu, ali je stres je neizbežan…