DR ZORICA ĆULIBRK, V.D. DIREKTORA BANJE „RUSANDE” U MELENCIMA

Uspešna godina, spremni za nove izazove

Osnovna delatnost Specijalne bolnice za rehabilitaciju Banje „Rusanda” u Melencima jeste lečenje neuroloških, reumatoloških i ortopedskih oboljenja, kao i stanja nakon povreda i preloma. Najveći adut Banje i u ovoj sezoni jeste blato-peloid, koje je jedinstveno u Evropi, sa renoviranim peloidnim blokom.
Kompleks se nalazi u parku prirode, zaštićenom području druge i treće kategorije na obali istoimenog jezera. Sastoji se od pet objekata za smeštaj bolesnika i korisnika usluga (prvi, drugi, sedmi, osmi i deveti paviljon) i raspolaže sa 306 postelja, a svi kapaciteti su spremni za novu sezonu.
Više o onome šta je urađeno, ali i planovima za naredni period govorila je mr sc. med. dr Zorica Ćulibrk, specijalista fizikalne medicine i v.d. direktora Banje ,,Rusande”.

Šta biste izdvojili kao najvažnije u 2019. i šta planirate u 2020. godini?
– Najvažnije za ,,Rusandu” u protekloj godini bilo je usvajanje Plana detaljne regulacije banjskog kompleksa, za čije usklađivanje nam je bilo potrebno oko godinu i po dana ozbiljnog rada i saradnje sa Gradom i Javnim preduzećem za urbanizam. Time su stvorene pravno-formalne mogućnosti za dalju izgradnju novih i rušenje starih objekata, tačnije u planu su novi banjski kompleksi koji bi isključivo bili namenjeni rehabilitaciji i lečenju.
Planom detaljne regulacije ceo kompleks je podeljen na dva dela – zdravstveni i turistički. Predvideli smo izgradnju inhalacionog parka na samoj obali jezera i geronto-bloka, kao i obnovu stare zgrade zdravstva – četvrtog paviljona (vila) koji mora da bude autentičan. Sa druge strane, predviđena je gradnja sportske hale, nekoliko hotela i drugih pratećih turističkih sadržaja.
Na mestu današnjeg parkinga planiramo da napravimo banjski trg i nove prilaze kompleksu. Sve što je predviđeno Planom nije izvodljivo za godinu ili dve, već su to dugoročni planovi za koje nam je potrebno vreme.
U 2019. na konkursu kod Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo, zahvaljujući sekretaru prof. dr Zoranu Gojkoviću, odobrena su nam sredstva za kupovinu tri nova aparata za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju koji su po svetskim standardima, a nastavićemo i sa obnavljanjem postojeće medicinske opreme značajne u lečenju naših pacijenata.

Promocija ,,Rusande” u zemlji i inostranstvu.
– Svake godine se trudimo da učestvujemo na domaćim i svetskim sajmovima turizma. U 2019. predstavili smo se na Sajmu turizma u Beču, a kao najvažnije bih istakla posetu Narodnoj republici Kini. Cilj posete bilo je predstavljanje našeg blata-peloida, kao i potraga za novim investitorima i poslovnim partnerima.

Da li se povećao broj korisnika i pacijenata koje zbrinjavate?
– Kvalitetnim radom uspeli smo da povećamo broj pacijenata koji su dolazili na rehabilitaciju u našu ustanovu, kako stacionarnih, tako i ambulantnih. Samim tim smo ponovo, sa Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje aneksirali ugovor i za poslednje dve godine povećali priliv sredstava za 55 miliona dinara. ,,Rusanda” je jedna od najvećih banja u Srbiji i naša ambulanta je na drugom mestu, posle Instituta za rehabilitaciju u Beogradu po broju pacijenata i korisnika usluga koje zbrinjavamo. U sezoni brojka se kreće između 700 i 800 bolesnika na dnevnom nivou i sve funkcioniše besprekorno. Osim pacijenata koji su dolazili o trošku RFZO-a imali smo i veći broj penzionera u odnosu na prethodne godine.

Prošle godine vladalo je veliko interesovanje za vaučere. Kakva je trenutna situacija?
– Od kako je Ministarstvo turizma odobrilo vaučere mi smo se priključili akciji koja je u toku još od 1. januara. Svi zainteresovani mogu ostvariti pravo na njih, a za dodatne informacije potrebno je kontaktirati našu recepciju na brojeve telefona 023/315-0409, 023/315-0416 i 069/8513068.

Miroslava Malbaški