DRAGAN GUDžEV O RADU NAJSTARIJE ORGANIZACIJE VOZAČA U SRBIJI

Dnevno i do deset intervencija
Privredno društvo koje se bavi tehničkim pregledom i registracijom vozila, kao i pružanjem pomoći na putu, Auto-moto tehnički centar posluje na teritoriji naše zemlje već punih 95 godina, dok je u Zrenjaninu ogranak osnovan nešto kasnije, 1926. godine pod nazivom Auto moto društvo „Petar Drapšin”.
Godine 2008. društvo menja naziv u „Auto-moto tehnički centar”. Pod tim imenom i danas posluje u sistemu Auto- moto saveza Srbije, sprovodeći mere i kampanje u cilju poboljšanja bezbednosti učesnika u saobraćaju. Dragan Gudžev, po struci diplomirani inženjer, već nekoliko godina obavlja funkciju direktora Auto-moto tehničkog centra i za list „Zrenjanin” govori o poslovanju i uslugama ovog privrednog društva.
Koliko AMSS u Zrenjaninu broji članova i da li su to stalni, dugogodišnji članovi?
– Auto-moto tehnički centar broji oko pet hiljada članova na teritoriji grada i svi oni ostvaruju velike uštede u onim slučajvima kada im vozilo nenadano otkaže. Mi smo prvi koji im priteknu u pomoć i došlepamo ih do najbližeg servisa. Pomažemo našim članovima bilo gde u državi ili u Evropi, jer smo članovi organizacije FIA (Svetske automobilske federacije) i imamo sklopljene ugovore sa svim auto moto savezima na kontinentu.
Koliko su česte intervencije i šta su najčešći problemi zbog kojih vam se klijenti javljaju?
– U toku dana intervenišemo i po deset puta, a to uključuje pomoć ne samo našim članovima iz Zrenjanina, već i iz ostalih gradova Srbije koji se zateknu na našim drumovima. Uzroci intervencija su različiti, od onih banalnih, kada se u auto sipa pogrešno gorivo, do manjih i većih kvarova na vozilima. Naše ekipe u roku od 30 minuta stižu na odredište i to nas svrstava među najbrže centre u Evropi.
Koje usluge nudite?
– Pružamo pomoć na putu, kako našim članovima tako i drugim motorizovanim građanima koje zadesi defekt, a pomažemo i Policijskoj upravi prilikom intervencija kod saobraćajnih nezgoda.
Da li u određenom delu godine ima većih potreba za uslugama?
– U periodu godišnjih odmora traže se češće međunarodni dokumenti, ali i usluge turističke agencije „Automoto-turist”, koja posluje u okviru Auto-moto tehničkog centra i sarađuje sa najvećim i najpopularnijim turističkim agencijama u Srbiji i inostranstvu. Ono što nije tipično u ovo doba godine, jeste da se i i sada traže aranžmani za letnje destinacije i putovanja u inostranstvo.
Šta spada u opseg posla vašeg centra?
– Između ostalog, pored pomoći na putu i servisnih usluga, pružamo brojne usluge u vidu tehničkog pregleda, registracije i osiguranja vozila, izdavanje atesta i ADR sertifikata baždarenja tahografa, ispitivanja vozila, obeležavanja konture vozila. Osluškujemo klijente i njihove potrebe i prilagođavamo se njima.
Od skoro kod vas mogu da se kupe i TAG-ovi?
– Da, od skoro prodajemo TAG-ove, odnosno uređaje za elektronsku naplatu putarine. Oni olakšavaju prolazak kroz naplatne rampe, jer sa tim uređajima ne morate da stajete na rampi i plaćate fizički putarinu. Uređaj se elektronski puni određenom svotom novca, drži se u vozilu i prilikom vožnje se ne zaustavljate na naplatnoj rampi. Ovo je odličan sistem, jer se na tim punktovima tada ne stvaraju gužve, a mogućnost prodaje TAG-ova u našem gradu imamo samo mi u Auto-moto tehničkom centru.
Pored redovnih usluga, imate i akcije kojima iskazujete društvenu odgovornost?
– U toku godine sprovodimo niz akcija poput „Šta znaš o saobraćaju”, „Kaciga glavu čuva”, „Ispravno vozilo – bezbedno vozilo”, „Učinimo puteve bezbednim”, „Učinimo automobile zelenim”, u okviru kojih, u svakom slučaju pokazujemo koliko smo društveno odgovorni.
S. VORKAPIĆ