JOVAN NjEGOVIĆ DRNDAK O NOVOM CIKLUSU PREDAVANjA ZRENjANINSKE ŠKOLE FOTOGRAFIJE

Tajne umetnosti svetlosnih zapisa
Novi ciklus Škole fotografije pod pokroviteljstvom lista „Zrenjanin” počinje uskoro, na zadovoljstvo brojnih polaznika. Kurs će trajati dva meseca, a predavanja će se održavati u prostorijama Kulturnog centra. Predavač je dugogodišnji fotoreporter, a od početka oktobra i urednik fotografije u listu „Zrenjanin” Jovan Njegović Drndak.
Šta polaznici mogu da očekuju?
– Krenućemo od nastanka fotografije, od težnje da se slika zamrzne u jednom trenutku, odnosno da se taj trenutak zaustavi na mediju koji će ono što smo videli zabeležiti trajno. Bavićemo se razvojem fotografije i ljudima koji su doprineli tom razvoju, tehnikama snimanja, fotografskim aparatom, novinskom fotografijijom, kompozicijom slike, žanrovima, digitalnom obradom… Polaznici će imati i praktičnu nastavu, kao i goste-predavače koji će im preneti svoja iskustva. Nakon škole, stiču diplomu i pravo učešća na izložbi Zrenjaninske škole fotografije, a otvara im se i mogućnost saradnje sa listom „Zrenjanin”. Biće zanimljivo u svakom slučaju i radujem se novom ciklusu.
Nedavno ste imenovani za urednika fotografije u matičnoj kući. Da li je to donelo neke promene u vašem radu?
– Nije, to je samo neka vrsta priznanja za ono što sam do sad radio. Sećam se svoje prve nagrade, za koju sam vezan. Bilo je to u Omoljici, na „Žiselu”, kada je član žirija bio, između ostalih, poznati fotograf Branibor Debeljković. Kasnije sam dobijao još priznanja, ali mi je ovo najznačajnije. Naravno, to je sa jedne strane obaveza i veća odgovornost, ali svakako prija.
Imali ste i vi prilike da budete u žiriju i ocenjujete nečiji rad. Kakvi su utisci nakon letošnjeg Konkursa za najbolju turističku fotografiju?
– Uvek podržavam konkurse u kojima ljudi prenose svoju kreativnost kroz fotografuju. Zrenjanin ima velik broj fotografa, ali je nažalost odziv na konkurs bio nešto lošiji nego što se očekivalo. Zato apelujem na sve one koji se bave fotografijom da se ubuduće uključe u ovakve i slične akcije, koje promovišu grad i region. Naš grad ima dugu fotografsku tradiciju koju treba negovati u edukativnom i izložbenom smislu.
IVA ISAKOV