DRAGOLJUB BJELOGLAV, DIREKTOR „PERSUA” O PROJEKTU „NAŠI SMO”

Saradnja sa lokalnim proizvođačima

Na ovogodišnjem „ZrBizNetu”, trgovinski lanac „Persu” predstavio se projektom „Naši smo”, čiji je cilj poboljšanje saradnje ove kompanije sa lokalnim proizvođačima. Tada je potpisan i ugovor sa porodičnom mlekarom iz Mokrina. O planovima i ugovorima sa potencijalnim privrednicima razgovarali smo nedavno sa direktorom kompanije „Persu” Dragoljubom Bjeloglavom.

01 20180417 persu dragoljub bjelobab102
Sa koliko ovdašnjih malih i srednjih preduzeća, zanatskih radnji i poljoprivrednih gazdinstava trenutno poslujete, odnosno sa kojima imate potpisane ugovore o saradnji?
– Iz ljubavi prema svom mestu i ostalim mestima u kojima poslujemo, još aprila pokrenuli smo kampanju „Naši smo”, kroz koju pozivamo sve lokalne dobavljače da nam se jave radi potencijalne saradnje, sa željom da dodatno osnažimo, motivišemo i podstaknemo lokalni razvoj. Naš podsticaj prepoznalo je nešto više od sto lokalnih proizvođača i poljoprivrednih gazdinstava koji su nam se javili, a od toga deset ugovora je već potpisano i saradnja je uspostavljena, dok je još toliko u procesu potpisivanja
Koja branša dominira među proizvođačima koji su prihvatili poziv „Persua”?
– Trenutno su to proizvođači prehrambenih proizvoda, domaćih sireva i raznih mlečnih proizvoda, prerada voća i povrća, ali svakako smo otvoreni i za saradnju sa dobavljačima usluga. Naš tim u „Persu” marketima, posebno oformljen za ovaj projekat, svakodnevno komunicira sa svim potencijalnim saradnicima, daje im odgovore na pitanja, kao i eventualne tržišne informacije.
Koje uslove, kao trgovinski lanac, nudite proizvođačima da bi vam poverili svoju robu na prodaju? Šta im govorite kako biste ih zainteresovali za saradnju sa vašom firmom i koji je vaš interes?
– Komercijalni uslovi koje im nudimo su takvi da sam proizvođač ne plaća ništa od troškova, već su neki od njih ukinuti, a neki odloženi za period koji treba da prođe da bi se saradnja ustalila. Dakle, pružamo im olakšan plasman robe u naših gotovo 140 maloprodajnih objekata širom Vojvodine, zatim potencijalni plasman u još 600 maloprodajnih objekata najvećeg klastera trgovaca u Srbiji DTL (Domaći trgovački lanac) čiji je „Persu” osnivač i član, a pored toga i dobro pozicioniranje i promociju u samim objektima. Cilj ove kampanje je dobrobit lokalnih sredina u kojima kompanija posluje, kroz razvoj sopstvene savremene maloprodaje i dostupnost zdravih, domaćih, lokalnih proizvoda, iza kojih stoji jedinstveno poreklo, tradicija, kvalitet i receptura. Želimo da našim potrošačima u svim mestima gde smo prisutni učinimo ovakve proizvode dostupnim, a proizvođačima, odnosno našim budućim partnerima olakšamo plasman i uslove poslovanja.M. MalbaškiM. Malbaški