DRAGOLJUB BJELOGLAV O POSLOVANjU I AKTIVNOSTIMA „BB KOMPANI” I „PERSU” MARKETA

Uspešni, uprkos oštroj konkurenciji

Po oceni mnogih ekonomista, trgovina je privredna grana koja je, u ekonomskoj tranziciji Srbije, pokazala najbolje rezultate, što kupci najbolje vide. Svi koji pazare u „Persu” marketima takođe mogu da potvrde svakodnevna poboljšanja usluge i asortimana. Uz ovaj trgovinski lanac stoje i pogoni „BB kompani” sa proizvodnjom mesa i mesnih prerađevina „delikato” i mleka i mlečnih proizvoda „belkino”. O tome za naš list govori Dragoljub Bjeloglav, osnivač „BB kompani” i „Persu marketa”.

Nedavno je vaš pogon za preradu mesa u Ečki pretrpeo štetu u požaru. Kako ste premostili taj problem, koliki je gubitak, da li se proizvodnja normalizuje?
– Nažalost, 18. septembra izbio je požar u našem pogonu za preradu mesa i tom prilikom izgoreo je deo pogona i jedan deo mašina. Najvažnije je da nije bilo povređenih i nastradalih radnika. Doneli smo odluku da na tom mestu ne pokrećemo proizvodnju, već da krenemo u razgovore sa drugim proizvođačima i sklopimo ugovor o proizvodnji „delikato” proizvoda po našoj recepturi i našoj tehnologiji. U tome smo i uspeli i „delikato” proizvodi su se vratili na police od 10. oktobra , na naše zadovovoljstvo i zadovoljstvo naših kupaca.

Na ekonomskoj sceni pojavio se DTL – Domaći trgovinski lanac. Šta nam o tome možete reći, kakvi su ciljevi, a kakvi dosadašnji efekti?
– DTL – Domaći trgovački lanac postoji već 7 godina. On okuplja 13 članica sa teritorije cele Srbije, koje se bave trgovinama na malo u preko 600 maloprodajnih objeka. DTL je osnovan sa ciljem da kroz objedinjenu nabavku, uvoz i proizvodnju trgovačke robne marke omogući povoljnije nabavne cene, a samim tim i niže cene na policama u našim maloprodajnim objektima. Na taj način je DTL obezbedio da bude konkurentan u pogledu ponude i cena, što dokazuje rast prihoda iz godine u godinu i pored veoma oštre konkurencije. Pored toga, a imajući u vidu da je DTL zajednica regonalnih trgovačkih lanaca, mi kao članica verujemo da u saradnji sa našim komšijama i poslovnim partnerima iz naših sredina možemo obezbediti da zajednice i regioni u kojima živimo i radimo, budu mnogo uspešniji i bolji za život i rad. Iz tog razloga veoma aktivno radimo na animiranju manjih regionalnih dobavljača proizvoda i usluga kako bismo omogućili plasman roba i usluga kroz maloprodajne objekte Domaćeg trgovačkog lanca.

U vašim „Persu” marketima u toku je akcija „Topli dina”, kakvi su efekti? To nije prva humanitarna akcija koju organizujete?
– Humanitarnu akciju „Topli dinar” organizujemo već treću godinu za redom. U okviru akcije od svakog računa u mesecu oktobru odvajamo po 1 dinar za nabavku ogreva za socijalno najugroženije porodice iz opština u kojima poslujemo. Očekujemo da ćemo i ove godine uz pomoć naših kupaca prikupiti preko 1.5 milion dinara i obezbediti ogrev za više od 100 porodica iz 80 naseljenih mesta širom Vojvodine.

Lj. B.