DRŽAVA, POKRAJINA I LOKALNA SAMOUPRAVA PODSTIČU RAZVOJ AGRARA

Poljoprivreda je postala unosan posao

Na teritoriji Grada Zrenjanina poljoprivredom se bavi 14.463 stanovnika, a registrovano je 6.551 gazdinstvo. Obrađuje se više od 104,2 hektara poljoprivrednog zemljišta, uključujući njive, bašte, vinograde, livade, pašnjake i voćnjake, pri čemu na oranice otpada 80.044 hektara.
Veliki je broj onih koji se bave stočarstvom, a sve više je mladih ratara. Stručnjaci smatraju da je poljoprivreda postala unosan posao nakon što su srpsko voće, povrće i meso postali tražena roba na tržištu Rusije, Indije, ali i Evropske unije. Takođe, sve većoj zainteresovanost za ratarstvo „kumuju” i značajne subvencije koje stižu iz Republike i Pokrajine, ali i lokalne samouprave.
U prethodnih osam godina iz gradske kase izdvojeno je oko 100 miliona dinara za podsticaje poljoprivrednicima, a spisak mera je dugačak, kaže zamenik gradonačelnika Saša Santovac. Grad poljoprivredncima plaća deo kamata za kredite, sufinansira veštačko osemenjavanje, nabavku kvalitetnih priplodnih junica mlečnih rasa ili simentalskog govečeta, izgradnju staklenika i opreme. Lokalna samouprava finansijski pomaže i nabavku materijala za povrtarsku i proizvodnju jagodičastog voća. Subvencije se daju cvećarima, vlasnicima rasadnika za izgradnju plastenika i sistema za njihovo zagrevanje i osvetljavanje, kao i za navodnjavanje i đubrenje. Podršku dobijaju i pčelari.
L. Z.

Opširnije u štampanom izdanju