DUALNO OBRAZOVANJE: Saradnja NIS-a, Zrenjanina i školstva

Veliko je zadovoljstvo kada shvatite da smo uradili značajni poduhvat, spojivši lokalnu zajednicu, školstvo i privredu – rekla je, između ostalog, prilikom današnje posete Tehničkoj školi i Tehničkom fakultetu Mihajlo Pupin”, Natalija Bilenok, zamenica generalnog direktora NIS-a, zajedno sa saradnicima Snežanom Lakićević i Ljubomirom Pavlovićem.

NIS GAS (5)

Saradnja ove naftne kompanije i srednje Tehničke škole počela je pre pet godina, a pre četiri godine upisano je, po trogodišnjem programu, prvo odeljenje naftaša, posle dve decenije pauze. Smer rukovalac postrojenjima za dobijanje nafte i gasa je veoma popularan među mladima.

Jedna generacija je već završila školovanje i, što je veoma važno, svi su dobili posao – rekao je Đorđe Klać, v.d. direktora Tehničke škole, dodavši: – Sada imamo tri odeljenja sa maksimalnim brojem učenika. Oni nastavu slušaju i u posebnoj učionici – kabinetu koju je školi donirao NIS, takođe idu na praksu u NIS-ove pogone. To je pravi primer dualnog obrazovanja. Takođe, veliki je broj NIS-ovih radnika koji su u ovoj školi dokvalifikovani i stekli dodatna znanja.

Pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić naglasio je da je grad prepoznao pozitivnu energiju znanja, a zahvaljujući školskim ustanovama, došlo je i do bratimljenja Uhte, grada u Rusiji u kome se nalazi istoimeni univerzitet gde naši studenti idu na praksu, i grada Zrenjanina.

Na Tehničkom fakultetu, gostima iz NIS-a obratila se i prof. dr Dragica Radosav, dekanka koja je podsetila da je zajedno kreiran novi studijski program industrijsko inženjerstvo u eksploataciji nafte i gasa, od 2014. godine.

NIS GAS (9)

Naftna industrija Srbije donirala je i dve laboratorije koje koriste studenti naftnog smera, a omogućena im je i stručna praksa, kao i dodatno učenje ruskog jezika. Studenti odlaze na praksu u Uhtu, a profesori sa Uhtinskog državnog univerziteta kod nas su gostujući profesori. Takođe, najbolji studenti sa ovog studijskog smera imaju i NIS-ove stipendije.

Ugovore o stipendiranju danas je dobilo i troje studenata TF Mihajlo Pupin” – Olivera Micić, Karolina Supek i Ilija Majstorović. Svečanosti su prisustvovali i NIS-ovi stipendisti Predrag Dunđerski, Milan Ludoški i Miodrag Šljapić.

NIS GAS (1)

M.B.

Foto: J. Drndak Njegović

NIS GAS (11)

NIS GAS (13)

NIS GAS (12)