ZASEDALA SKUPŠTINA GRADA ZRENJANINA: Usvojen budžet i planovi rada javnih preduzeća i ustanova

Skupština grada Zrenjanina usvojila je na današnjoj sednici budžet za narednu godinu, u visini od 4 milijarde i 104 miliona i 260 hiljada dinara, u koji je uvršteno povećanje proisteklo iz rebalansa usvojenog jesenas.

Prema rečima gradonačelnika Čedomira Janjića, budžet je realno isplaniran i obezbeđuje uslove za funkcionianje javnih preduzeća i ustanova čiji je grad osnivač. Kao poseban uspeh Janjić je istakao izdvajanje značajnih 8 procenata budžeta za kulturu, kao i značajnu pomoć predškolskom, osnovnom i srednjem obrazovanju. Janjić je najavio oživljavanje radova na izgradnji obilaznice oko grada i početak rada na izgradnji mosta na Begeju, takođe u sklopu projekta „Obilaznica“.

SKUPSTINA (3)

Više odbornika opozicije kritikovalo je budžet. Najkonkretniji je bio odbornik Lige socijaldemokrata Vojvodine Vladimir Milošev koji je podsetio da je budžet 2010. godine – kada je svetska ekonomska kriza bila na vrhuncu bio viši: iznosio je 5 milijardi dinara. Smenjenje budžeta u odnosu na tako tešku godinu kao što je bila 2010. On je komentarisao ocenom da je „budžet krojen negde drugde, a ne i u Zrenjaninu“.

Odbornici Pokreta „Dosta je bilo“ kritikovali su planove „Vodovoda i kanalizacije“ iz kojih se vidi da će i dalje koristiti sredstva uz budžeta i Agencije za osiguranje izvoza – za izgradnju „fabrike vode“,  a ona još nije puštena u rad.

SKUPSTINA (4)

Odbornici Pokreta „Dosta je bilo“ kritikovali su i plan „Gradske toplane“ za 2018. godinu,  iz kog se vidi da postoji namera da se distribucija prirodnog gasa – koje je profitabilni deo poslovanja ovog preduzeća – zajedno sa mrežom ustupio „Srbija gasu“.

Na kritike je odgovorio vršilac dužnosti „Gradske toplane“ činjenicom da je gubitak nastao još 2008. godine, kada je tadašnja gradska vlast odbila predlog da se poveća cena gasa, što je dovelo do gubitka. Ideju o ustupanju funkcije distribucije gasa on je ocenio kao dobru.

SKUPSTINA (7)

Skupština je usvojila i finansijske planove većeg broja javnih preduzeća i ustanova, čiji je osnivač Grad Zrenjanin.

Skupština je usvojila Odluku o izmenama Odluke o zaštiti životne sredine, kojom se građani oslobađaju obaveza plaćanja stavke „zaštita životne sredine“ – koja je do sada bila deo računa za utrošenu vodu.

Prihvaćena je i Odluka o maksimalnom broju zaposlenih na neodređeno vreme u organizacionim oblicima u sistemu grada Zrenjanina, po kojoj u upravi, javnim preduzećima i ustanovama ima 1.875 zaposlenih. Jedan broj zaposlenih u „Vodovodu i kanalizaciji“ biće angažovan u „Rezervatima prirode“ – na održavanju „Begejske petlje“.

M.Stojin

Foto: J. Drndak Njegović

SKUPSTINA (5) SKUPSTINA (6)