„DUO CORDIS” ODRŽAO ZAPAŽENE KONCERTE U ZRENJANINU I PARIZU

Srpske solo pesme iz „dva srca”

Projekat „Tradicija spaja” „Dua Cordis”, koji čine Ana Aleksić Šajrer, sopran, i Tina Nikolovski, pijanistkinja, nastao je kako bi se promovisala srpska solo pesma širokom spektru publike. Autorke su se odlučile za izvođenje pesama Josifa Marinkovića i pesama sa Pozivnog kompozitorskog konkursa za solo pesmu manifestacije „Obzorja na Tisi” – Dani Josifa Marinkovića.
„Duo Cordis” nedavno je održao koncert u Parizu, a zatim je i zrenjaninska publika imala priliku da ih čuje u prepunom salonu Narodnog muzeja, što je bio prvi promotivni koncert Horskog festivala „Slobodan Bursać”.

VEČE SRPSKE SOLO PESME
– Cilj koncerta je promocija dostignuća srpske muzičke scene i muzičkog nasleđa domaćoj, ali i francuskoj publici. Raznovrsnim odabirom opusa Josifa Marinkovića publika je imala priliku da čuje numere nastale citiranjem i umetničkom obradom narodnih melodija, komponovane u stilu koji je blizak folkloru (sevdalinke) i pesme originalne inspiracije nastale na stihove njegovih savremenika. Prezentovale smo i deo srpske antologijske lirike koja je korišćena kako u Marinkovićevim, tako i u pesmama savremenih autora – objasnila je Ana Aleksić Šajrer.
S obzirom na kompleksnost projekta, autorke su načinile neobičan izbor u redosledu programa, koji nije bio hronološki. U prvom delu izvele su kompozicije savremenih autora: Milane Stojadinović Milić, Vere Milanković, Svetozara Saše Kovačevića, Minte Aleksinačkog, Stanka Šepića, Miroljuba Aranđelovića Rasinskog i Zorana Hristića, nastale su u periodu od 1998. do 2014. godine, u drugom delu bile su zastupljene kompozicije Josifa Marinkovića.

SPOJ STAROG I NOVOG
–„Tradicija spaja” prikazuje osvrt na srpsko muzičko i literarno stvaralaštvo. Spajanjem novog i starog formira uticaj tradicije na savremena ostvarenja. Publika je bila u prilici da čuje do skoro nepoznate i neobjavljene notne zapise i ređe izvođene kompozicije majstora ovog žanra. Izvođenjem dela rodonačelnika i najznačajnijeg romantičarskog autora srpske solo pesme Josifa Marinkovića i srpskih savremenih kompozitora, pokušale smo da dočaramo razvitak žanra srpske solo pesme – kazala je Tina Nikolovski.
Ana Aleksić Šajrer i Tina Nikolovski se poznaju još od srednje Muzičke škole, a kao duo sarađuju od 2008. godine. Nastupale su na koncertima u Zrenjaninu, Novom Bečeju, Kragujevcu, Beogradu, Novom Sadu, Temišvaru. Na njihovom repertoaru mogu se naći ciklusi pesama A. Dvoržaka, B. Britna, G. Malera, Z. Kodalja, M. Ravela, C. Franka, N. R. Korsakova, S. Prokofjeva, D. Šostakoviča, R. Kuiltera, J. Marinkovića, D. Despića i izabrane pesme domaćih savremenih kompozitora.
Kao kamerni duo upisuju i završavaju specijalističke umetničke studije za kamernu muziku na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. Ljudmile Gros Popović, u čijoj su klasi na završnoj godini doktorskih umetničkih studija za kamernu muziku. Od 2017. godine nastupaju pod imenom „Duo Cordis” što na latinskom znači dva srca.

  • MUZIKOM ODUŠEVILE PARIŽANE
    Članice „Dua Cordis” pre koncerta u Parizu prisustvovale su prijemu u rezidenciji ambasadora Republike Srbije u glavnom gradu Francuske. Podršku umetnicama dalo je Ministarstvo kulture i informisanja koje je i priredilo koncert.
    – U Kulturnom centru Srbije u Parizu održale smo koncert prezentujući značajno srpsko muzičko i literarno stvaralaštvo. Galerija Kulturnog centra je bila ispunjena do poslednjeg mesta, što nas je vrlo obradovalo, a koncert je bio veoma uspešan. Publika je bila oduševljena programom i pozitivno su reagovali na svaku kompoziciju. U spoju tradicionalnog i novog, izvele smo dela Josifa Marinkovića, ali i srpskih savremenih kompozitora – kazale su Tina Nikolovski i Ana Aleksić Šajrer i dodale da su se nakon koncerta družile sa građanima i razmenjivale iskustva sa pariskim kolegama.

Miroslava Malbaški

Foto: Arhiva „Dua Cordis”