DUŠAN ŠIJAN, NAČELNIK SREDNjOBANATSKOG UPRAVNOG OKRUGA

Da budžet pune porezi, a ne kazne! 
Razgovor sa načelnikom Srednjobanatskog okruga, profesorom Dušanom Šijanom, počeo je ekskluzivnom vešću: centralna proslava Dana vojske Srbije biće održana u Zrenjaninu, o čemu ga je, kako je rekao, obavestio Generalštab i Ministarstvo odbrane. I ta vest je deo opšte ocene da je, kao načelnik Okruga, uneo novu dinamiku u javni život.
– Pokušao sam da Okrug stavim u službu privrede, a time i svih građana koji žive na ovom prostoru, i šire. Jedan smo od prvih okruga u Srbiji gde je borba protiv sive ekonomije potpuno objedinjena. Akcije sva tri nivoa inspekcijskih službi – republičkog, pokrajinskog i gradskog, tužilaštava i Poreske policije, vodi MUP, a organizuje i koordinira Okrug. Naplata poreza je poboljšana, budući da je moj (i ne samo moj) moto: „Bolje je da budžet pune porezi, nego kazne”! Nailazim na razumevanje i podršku asocijacija preduzetnika, kao što su ZREPOK i Opšte udruženje preduzetnika.
Dosta radite na povezivanju privrede Okruga sa potencijalnim partnerima „na svim stranama sveta”.
– Smatram svojom dužnošću da to radim i ostavim „tašna – mašna – lap-top” firmice bez posla! Dosta dugo su trajale pripreme za „Biznis forum” koji je održan 13. oktobra prošle godine. Forum je okupio šest konzula i predstavnike 40 kompanija iz Perua, SAD, Španije, Francuske, Nemačke, Austrije, Švajcarske, Italije, Rumunije i Rusije. Zajedno sa saradnicima i ljudima iz naše diplomatije povezao sam ih, njihovo je da, kao privrednici, sklope posao. Rezultat je i podizanje pogona za proizvodnju „led lampi” rumunskog ogranka nemačke kompanije „Elba”. Kada je reč o saradnji sa Rusijom, obezbeđeni su svi potrebni kontakti, posebno sa oblašću Noginsk. Istakao bih poslovnu grupaciju „DEGA” iz Noginska, čiji je investicioni potencijal dve i po milijarde evra. Politika je ta koja „otvara vrata”, a privrednici je slede. Naučio sam da sve manje važi da „veliki gutaju male”, a sve više da „brzi gutaju spore”!
Dosta napora posvetili ste osavremenjavanju železničkog saobraćaja u Banatu.
– Nedavno su Železnici isporučene dva savremena ruska voza, svaki vredan 3,7 miliona dolara. Do kraja marta stiže još jedan, a do kraja godina još dva. Učešće srednjeg Banata sa 5 vozova, u ukupno 27 vozova koje je naša država nabavila iz ruskog kredita, visoko je. Nameće se i revitalizacija železničke pruge kroz Banat, kako bi mogle da „podnesu” ovako moderne vozove, sa osovinskim opterećenjem od 22 tone. Kao državni funkcioner uključen sam i u realizaciju zamisli o obnovi pruge Temišvar – Novi Sad, što bi uključilo i izgradnju sasvim novih deonica: Fenja – Sečanj i Elemir – Žabalj, ukupne dužine 22 kilometra. Tu je i izgradnja 1.700 metara pruge između stanice „Zrenjanin – fabrika” i izlaska zone „Jugoistok” na obalu Begeja.
Kako ocenjujete aktivnosti Okružnog Štaba za vanredne situacije?
– Kao komandant Štaba mogu reći da je, premda tehnike nema previše, ljudski faktor na visini. Mnogo dugujemo povratku Vojske Srbije u Zrenjanin. To je podiglo opšti osećaj sigurnosti, a i omogućilo zaposlenje za 400 naših sugrađana.
Na kraju razgovora, Šijan je istakao i da dosta putuje po zemlji i inostranstvu, ali da sva putovanja plaća iz sopstvenog džepa. – Ne uzimam ni dnevnice, što, smatram, javnost treba da zna – dodao je načelnik Okruga.

MOSTOVI NA TISI I TAMIŠU
Govoreći o naporu da se unapredi i poboljša železnički saobraćaj u regionu srednjeg Banata, Šijan je obelodanio i ovu vest: – Na Tisi i Tamišu biće podignuti mostovi od delova starog Žeželjevog mosta. Takođe, već se gradi robno transportni centar za kontejnerski prevoz železnicom u Kikindi, gde je angažovan i naš istaknuti privrednik Dragan Vidaković iz ZREPOK-a – rekao je Šijan.

M. Stoin