EKOLOŠKE AKCIJE I SANIRANJE SAOBRAĆAJNICA U MESNOJ ZAJEDNICI „ŠUMICA”

Na korak do renoviranja zgrade

Usled pandemije tokom prošle godine planovi mesnih zajednica prilagodili su se novonastaloj situaciji i pažnju preusmerili na pomaganje stanovništvu koje je bilo najugroženije. Iako nisu ostvareni svi ciljevi zacrtani na kraju 2019. godine, u narednom periodu Mesnu zajednicu (MZ) „Šumica” čekaju značajni projekti.
Naime, fondacija „Novak Đoković” pokazala je interesovanje za finansiranje rekonstrukcije jednog objekta na teritoriji Zrenjanina koji bi obnovila i opremila za potrebe predškolske ustanove po najnovijim standardima. Zgrada MZ „Šumica” ušla je u uži izbor.

NAJAVLJENA ADAPTACIJA VRTIĆA
Preduzeti su prvi koraci za izradu projekta, a očekuje se i zvanično potpisivanje ugovora nakon završetka pregovora Fondacije i Gradske uprave, najavljuju iz MZ.
– Adaptacijom zgrade, veće prostorije u kojima se sada nalazi kancelarija Mesne zajednice bile bi adekvatnije za mališane. Vrtić trenutno radi u jako malom prostoru i potrebno im je proširenje – kaže Nenad Gavranić, predsednik Saveta MZ „Šumica”.
U saradnji sa Dečjim centrom „Smajli” u proteklom periodu organizovana je  ekološka akcija tokom koje je oslikan mural na zgradi Mesne zajednice, a u planu je, ističu, ponovna saradnja i organizovanje edukativne i ekološke aktivnosti za decu čišćenja i selektovanja otpada.
Za prve prolećne dane, objašnjava predsednik Saveta, u saradnji sa Kulturnim centrom i Turističkom organizacijom, realizovaće se urbane pešačke ture edukativnog karaktera uz reku koje će se kretati od Šumice i uz Begej voditi do novog pristana i Muzeja piva.

PROLEĆE DONOSI RADOVE NA INFRASTRUKTURI
Kako je prošla godina poremetila gradski budžet, aktivnosti u vezi sa infrastrukturom bile su obustavljene, kažu iz MZ „Šumica”. Početkom sezone očekuje se asfaltiranje nekoliko ispucalih i ulegnutih saobraćajnica u naselju.
– Stanovnici ulice Bore Stankovića i Strelišne žalili su nam se i na osnovu toga smo nadležnima poslali zahtev za asfaltiranje. Strelišna ulica je frekventna, a ivice kolovoza se gube. Smatramo da bi to moglo da se ostvari ove godine, jer nije u pitanju veliki posao – smatra Gavranić.
Žitelji MZ „Šumica” mnogo očekuju i od završetka obilaznice. Meštani pojedinih ulica imaju veliki problem zbog tranzita teških kamiona, pa se Zrenjaninci nadaju da će u narednom periodu, kada ona bude završena, doći do rasterećenja.
Tokom 2020. godine u Šumici su završeni planirani radovi na uličnoj rasveti. Pored toga, nakon razgovora sa sugrađanima, a u saradnji sa Javnim preduzećem za urbanizam, postavljena je i dodatna rasveta na mestima gde je to bilo neophodno, a nije bilo predviđeno planovima, kažu iz Mesne zajednice.

  • MUKE SA AUTOBUSKIM SAOBRAĆAJEM
    Nakon privremenog ukidanja gradskog saobraćaja zbog pandemije, sada kroz ovaj deo grada prolazi svega jedna linija, i to samo u jutarnjem i popodnevnom špicu. U ostalim terminima, kaže Gavranić, ljudi su prinuđeni da se snalaze.
    – Linija bi trebala da bude celodnevna. Penzioneri sa godišnjim kartama koriste prevoz da odu do bolnice, ali je autobus koji vodi direktno do tamo ukinut, zbog čega moraju da presedaju – objašnjava naš sagovornik.

 

  • POMOĆ ZA STARIJE SUGRAĐANE
    Zbog korona virusa aktivnosti MZ „Šumica” prošle godine bile su usmerene ka pružanju pomoći stanovništvu. Organizovali su se volonteri, išlo u nabavku starijima i delili paketi pomoći, a podrška Mesne zajednice nastavlja se i kroz prijave za vakcinaciju.
    – Javno smo istakli obaveštenje i ponudili pomoć za prijavljivanje. U Šumici postoji dosta staračkih domaćinstava koja nemaju ni mobilni telefon, a kamoli internet. Prijavilo se oko 100 penzionera, koji su završili proces vakcinacije – ističe predsednik Saveta.

J. Šormaz