„EVROPSKO SELO 2017”: ĐACI PREDSTAVLjAJU ZEMLjE EVROPE I UČE O KULTURI, ZNAMENITOSTIMA I PRIRODNIM LEPOTAMA TIH DRŽAVA

Magelan, Drakula, Lucije, Ronaldo, kolači i paprikaš…

  • Članice Evropske unije je predstavilo 27 škola iz Zrenjanina i okolnih sela. Cilj lokalne samouprave, koja je organizovala manifestaciju, je da deca na zabavan način uče o Evropskoj uniji i državama koje je čine i da to znanje prenose vršnjacima

Nisam baš mnogo zainteresovana za umetnost, ali sam zapamtila slikare i njihova dela dok smo učili o Slovačkoj – prokomentarisala je učenica šestog razreda OŠ „2. oktobar” Ivana Perc na otvaranju manifestacije „Evropsko selo 2017”. Njena školska drugarica Dragana Popov, dodaje da su sa nastavnicom muzičkog vaspitanja spremili folklorni nastup za predstavljanje njihove škole i Republike Slovačke. Na štandu su, između ostalog, izložili štrudle i herovke, specifične slovačke specijalitete.
Aradački osnovci predstavljali su Ujedinjeno kraljevstvo, a neka deca su, učeći o toj ostrvskoj zemlji, dobila želju i da je posete.
– Naučio sam dosta o znamenitostima Londona, glavnog grada Velike Britanije, voleo bih da vidim Tauer bridž, reku Temzu, sve mi izgleda baš lepo – rekao je Dario Gages, učenik OŠ „Bratstvo”. Dok je on čuvao kapije štanda, koji su izradili uz pomoć nastavnice likovnog Nadice Simjanovski, devojke su pripremale pevački nastup na centralnoj bini gde su predstavljene sve škole – učesnice manifestacije.

11 - 1 B Ruminija

11 - 1 C Perlez Madjsrska

11 - 1 D Cvijic Poljska

11 - 1 D Cvijic Poljska

11 - 1 E Slovacka Botos

11 - 1 F Iz Zrenjanina za Evropu

11 - G Svedska Belo Blato

 

Negde između Slovačke i Engleske, Velsa, Škotske i Severne Irske smestila se Švedska, koju su ove godine predstavljala deca iz Belog Blata. Svete Lucije dominirale su binom, a devojčice i dečaci su tokom proba naučili mnogo o toj zemlji. Njih je pripremala nastavnica slovačkog jezika Adela Obšust.
– Saznali smo detalje o vitezovima i to je super, kao i o Svetoj Luciji i Pipi Dugoj Čarapi – objasnila je Žaneta Zadunajski, učenica sedmog razreda OŠ „Bratstvo jedinstvo” iz Belog Blata.
Učenici tomaševačke škole „Mladost” dočarali su Sloveniju. Izradili su magnete i kutijice za razne namene, spremili kolače, a učestvovali su svi učenici i zaposleni u toj školi.
– Najviše su radili đaci nižih razreda i zabavištanci, jer oni imaju malo više vremena od nas koji smo u višim razredima. Mi smo se više fokusirali na panoe i informacije o samoj državi: himna, geografski položaj, kultura – ispričala nam je Teodora Savić i dodala: – Sviđa mi se njihova muzika, to što imaju i more i planine i što su ljudi kulturni.
Vukašin Tolmač, takođe maturant OŠ „Dr Jovan Cvijić”, za list „Zrenjanin” je kazao da se, skupa sa drugarima, za „Evropeko selo” i predstavljanje Poljske, spremao nedelju dana.
– Iskreno, ne znam kako smo uspeli, ali uspeli smo. Ostajali smo u školi i posle nastave i sve smo postigli jer smo radili timski – prokomentarisao je Vukašin i dodao: – Poljaci veoma vole cveće, a rode su simbol Poljske. Zastava je jednostavna, ali Poljska nije, trebalo je mnogo truda da se dočara jedna takva država.
Predstavljena je i Mađarska, a posetioce je privukao i miris paprikaša koji su kuvali učenici iz Perleza.
– Pripremali smo se dva meseca, a za to vreme daca su učila o znamenitostima i značajnim ličnostima Mađarske. Radili su to najviše na časovima srpskog jezika, geografije i istorije, a dobili su mnogo informacija o našim susedima. Đaci su naučili ponešto i o mađarskoj kuhinji, pa smo zato pripremili gulaš i langoše, ali i neke slatke specijalitete – rekla je Mirjana Sekulić, direktorka OŠ „Đura Jakšić” iz Perleza.
Na manifestaciji „Evropsko selo”, zemlje našeg kontinenta predstavilo je 27 škola iz Zrenjanina i okolnih sela. Cilj lokalne samouprave, kao organizatora, jeste da deca na zabavan način nauče nešto novo o EU i državama koje su u njoj i da to znanje i toleranciju prenose vršnjacima. Tako je manifestacija spojila grofa Drakulu, Kristijana Ronalda sa Magelanom, razdvojila komšije Rumuniju i Bugarsku (države su bile u dva različita reda štandova) a ime susedne Hrvatske bilo je ispisano ćiriličnim pismom.
„DOSITEJ” POSETILA AMBASADORKA
Ambasadorka Rumunije Oana Kristina Popa je, osim Gradske kuće, posetila i OŠ „Dositej Obradović” gde se upoznala sa učenicima i zaposlenima u toj školi.
– Bilo je baš lepo! Malo čudno, ali snašli smo se – odgovorili su učenici „Dositeja”.
NEOČEKIVANI GOST
Kada smo ih obavestili da će njihov štand posetiti i ataše za kulturu Ambasade Poljske Joana Budišin, učenici OŠ „Dr Jovan Cvijić” su najpre ostali bez reči, a zatim su rekli:
– Sad smo pod stresom!
Ali susret je bio opušten, budući da je predstavnica ambasade Poljske pohvalila trud učenika, nastavnice likovnog Milice Nađalin i nastavnice tehničkog Radojke Adamov. Zatim se fotografisala sa njima, smešeći se sa učenicima u ramu koji izgleda kao okvir društvene mreže Instagram.

СУЗАНА КОКАВСКИ