Feljton: APOSTOLI URBANOG ZRENjANINA, HEROJI ZLATNOG DOBA ROKENROLA1

Životna utakmica Šace Tornjanskog
Piše: Dragan Pavlov Zečević

  • Iz knjige „Zrenjaninski amarkord”, objavljene u izdanju Gradske biblioteke i Kulturnog centra, donosimo najzanimljivije odlomke

Razmišljajući o životu koji je prohujao kroz mene, shvatio sam da sam živeo u dva grada koja nose isti naziv. U onom prvom Zrenjaninu živeo sam život, a u ovom drugom samo razmišljam o onom životu koji sam proživeo.
Posle teškog sunovrata divne Juge, ja idem i dalje svojim putem, ali lelujam. Ova knjiga me je na momenat stabilizovala, jer je to u stvari moj svet, to je moj grad, onaj pravi grad, deo mog života.
Sećamo se vremena i ljudi, ali znam da smo zaboravni. Zašto smo tako bezobzirno zaboravili i blisku i dalju prošlost, te naše prijatelje, drugove, te lepe žene gradske, naše profesore, lekare, muzičare, glumce a i naše marginalce?
Grad je u oblacima, a život uz rokenrol je neka davna bajka…
Amarkord je čudna reč, koja ima puno značenja. Meni odgovara kada ta čarobna reč označava sećanje, to jest povratak u prošlost, nostalgičnu ili ne, svejedno. Doba odrastanja, koje je večno zabeleženo u svakom od nas, doba bezazlene erotike, doba neobaveštenosti, kada smo uvek imali otvorena usta, raširene oči i strašno iznenađenu i začuđenu facu. Mnoge stvari su nam bile vrlo čudne, u sve smo verovali, tako je moralo da bude i ne mogu da zamislim neku drugu priču.

Opširnije u štampanom izdanju