FESTIVAL NAJSLAĐIH PROIZVODA: 14. Sajam meda u Zrenjaninu

Društva pčelara „Akac“ iz Mužlje i „Milivoje Bugarski“ iz Zrenjanina organizovali su ove godine 14. Festival meda – Zrenjanin 2018. koji je počeo danas i trajaće sve do nedelje 14. oktobra. Manifestacija za cilj ima privredni, edukativni, kulturno-zabavni i humanitarni karakter. Na Trgu slobode predstavilo se 14 pčelarskih društava. Dolazak proizvođača opreme i lekova za pčele očekuje se sutra.

– Svi smo odgovorni za opstanak ove značajne vrste. Razlozi izumiranja pčela su globalno zagrevanje, sve češće poplave, monokulturalna poljoprivredna gazdinstva, nestanak prirodnih staništa i upotreba raznih hemikalija kako u poljoprivredi, tako i u domaćinstvu. Prema najnovijim istraživanjima upotreba neonikotinoida utiče na pojavu mnogih bolesti i smanjenje pčelinjih društava. Zato se moramo edukovati i voditi računa, jer svako od nas, na svoj način može doprineti očuvanju zaštite životne sredine, a time i pčela i njihovih prirodnih staništa – rekao je predsednik organizacionih odbora Peter Mezei iz Društva pčelara „Akac“ iz Mužlje.

Dušan Marinkov, predsednik Društva pčelara „Milivoje Bugarski“ iz Zrenjanina se zahvalio svim učesnicima koji su se ove godine odazvali pozivu, i uprkos ne tako sjajnoj pčelarskoj godini predstavili svoje proizvode. U svom izlaganju istakao je značaj edukacije za sve pčelare, nevezano koliko dugo se bave pčelarstvom.

Manifestaciju je podržao i Grad Zrenjanin a otvorio ju je zamenik gradonačelnika Saša Santovac, koji je tom prilikom istakao pomoć i podršku koju lokalna samouprava izdvaja za pčelare.

– Ovo je sada već tradicionalna manifestacija od velikog značaja za grad, a ogleda se u velikom broju izlagača koji će se predstaviti ovih dana. Grad od prošle godine vodi posebnu brigu o pčelarstvu, kada je održan i konkurs u vrednosti od 3 miliona dinara, sa ciljem da pomognemo pčelare koji su tek na početku da kupe nova društva i opremu. Ove godine smo dodelili isti iznos. Danas smo rebalansom budžeta raspisali novi konkurs u vrednosti od 20 miliona dinara kako bi pomogli pčelarima, a cilj nam je da pčelarstvo u Gradu dignemo na viši nivo – naveo je Santovac.

M.Malbaški

Foto: Jovan D. Njegović

pcelari sajam meda 0002_jovan njegovic drndak

pcelari sajam meda 0003_jovan njegovic drndak

pcelari sajam meda 0005_jovan njegovic drndak

pcelari sajam meda 0006_jovan njegovic drndak

pcelari sajam meda 0007_jovan njegovic drndak

pcelari sajam meda 0008_jovan njegovic drndak